Zemlje regiona o unapređenju ekonomske saradnje

Zvaničnici šest zemalja regiona učestvovaće danas na video-samitu posvećenom konkretnim potezima za unapređenje regionalne ekonomske saradnje i privlačenje stranih investicija, u organizaciji Atlantskog savjeta iz Vašingtona.

Ovi značajni koraci pomoći će ekonomskom oporavku nakon pandemije virusa korona, sa većim mogućnostima ekonomskog razvoja, objavljeno je na sajtu Atlantskog vijeća.

Na samitu bi trebalo da učestvuju predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

“Očekivane ekonomske i socijalne posljedice pandemije kovid-19 na Balkanu zahtijevaju hitne regionalne akcije kako bi se izbjegla trajna ekonomska stagnacija i potencijalna nestabilnost koja dolazi sa njom”, naveli su iz Atlantskog savjeta.

Savjet očekuje dogovor zvaničnika o većoj ekonomskoj saradnji, uključujući slobodan protok ljudi, robe i usluga preko granica u regionu.

Atlantski savjet organizuje samit o partnerstvu za zapadni Balkan kako bi, navodi se u tekstu, olakšalo i promovisalo konkretne korake lidera, s ciljem regionalne ekonomske integracije koja može da podstakne ekonomski oporavak poslije pandemije, dugoročno poboljša konkurentnost regiona i ojača njegovu privlačnost za investitore.

Konkretne mjere dogovorene na samitu, povezane i uklopljene u postojeće regionalne inicijative i dijaloge, poslaće važnu političku poruku o budućnosti regiona u trenutku pojačane neizvijesnosti, smatraju u Atlantskom savjetu.

(Srna)