Značajna razlika u cijeni kruha i žitarica u zemljama EU

Cijene kruha i žitarica diljem Europske unije značajno su se razlikovale u 2018. godini. Tako je cijena kruha i žitarica u najskupljoj državi članici bila tri puta veća nego u najjeftinijoj državi, rezultati su u petak objavljenog istraživanja Eurostata.

Kada se razine cijena u zemljama uspoređuju s indeksom prosječne razine cijena Europske unije u cjelini, koji iznosi 100, rezultati pokazuju da je u 2018. godini cijena kruha i žitarica bila najviša u Danskoj s indeksom razine cijena od 152, što znači da je u Danskoj kruh bio 52 posto skuplji od prosječne cijene kruha u EU.

Iza Danske slijedi Austrija s indeksom od 135 te Luksemburg i Finska s indeksom razine cijena od 127.

Suprotno tome, razine cijena kruha i žitarica u 2018. godini bile su najniže u Rumunjskoj s indeksom cijena od 54, a slijede Bugarska s indeksom 62 i Poljska s indeksom 68.

Istraživanjem su bile obuhvaćene cijene različitih kategorija proizvoda. Ukoliko se promatraju proizvodi i usluge široke potrošnje kao što su hrana i bezalkoholna pića, odjeća i obuća, najviša razina cijena je zabilježena u Danskoj i to 38 posto iznad prosjeka.

Najniža razina cijena u zemljama EU je registrirana u Bugarskoj i to 49 posto ispod prosjeka.

Ovim istraživanjem je bilo obuhvaćeno više od dvije tisuće različitih proizvoda i usluga široke potrošnje u 37 europskih zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Za našu zemlju istraživanje je pokazalo da su cijene proizvoda i usluga za 47 posto jeftinije od prosječne cijene tih proizvoda u Europskoj uniji.

( FENA)