Afera koksare u Lukavcu: Ko je Pramod Mittal?

Pramod Mittal, mlađi brat trećeg nabogatijeg čovjeka Indije / Reuters
Predsjednik Nadzornog odbora koksare u Lukavcu kod Tuzle, Pramod Mittal ispitan je u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli zbog sumnje da je počinio privredni kriminal. Prema informacijama novinskih agencija, očekuje se prijedlog za određivanje pritvora ovom indijskom poduzetniku.

Ko je Pramod Mittal kojeg tuzlansko Tužilaštvo tereti da je iz Global Ispat Koksne Industrije Lukavac nezakonito uzeo 21 milion eura?​

Šta je GIKIL?

Global Ispat Koksna Industrija d.o.o Lukavac (GIKIL) je jedna od vodećih kompanija za proizvodnju metalurškog koksa u zemlji i ima više od hiljadu zaposlenih radnika, navodi se na njihovoj zvaničnoj stranici.

Prema listi Uprave za indirektno oporezivanje GIKIL se nalazi na listi najvećih uvoznika i izvoznika u BiH za 2018. godinu, odnosno treći su na listi najvećih izvoznika. Drugi je Aluminij koji je prije mjesec dana prestao sa radom a prvi je ArcelorMittal Zenica u vlasništvu starijeg brata Pramod Mittala.

Koksno – Hemijski Kombinat postoji u Lukavcu od 1952. godine a od 2003. godine Ugovorom o partnerstvu sa ‘Global Infrastructure Holdings Ltd.’ počinje nova era kompanije danas poznate kao GIKIL.

Mittal je bivši predsjedavajući Global Steel Holdings Limited kompanije.

Katran u rijekama

Lukavačka koksara optuživana je za uzrokovanje ekološke katastrofe kada je u avgustu 2018. iz ove kompanije u rijeke Spreču, Bosnu i Savu iscurio katran.

Iz Tužiteljstva Tuzlanskog kantona koje je provodilo istragu poručili su da je ova ekološka katastrofa ozbiljno ugrozila zdravlje pola miliona ljudi koji žive na području Tuzlanskog kantona.

Tužilaštvo je tada sprovodilo istragu i za potencijalni kriminal jer je, kako su naveli, GIKIL, veoma lako dobio okolinsku dozvolu uz obećanja da će ulagati u ekološke standarde. Međutim ulaganja se nisu desila a tvornica je nastavila da radi bez obnovljene okolinske dozvole.

Tadašnji generalni direktor GIKIL-a Debasish Ganguly uhapšen je tada u Lukavcu zbog sumnje da je počinio krivična djela koja se odnose na zagađenje zraka i vode.

Općinski sud u Lukavcu potvrdio je u januaru 2019. optužnicu protiv Koksare i Debasish Gangulyja “zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo onečišćenje okoliša”.

Ganguly koji ima indijsko državljanstvo, je pred samo podizanje optužnice smijenjen sa ove funkcije i napustio je BiH nakon što je mu Općinski sud u Lukavcu ukinuo mjere zabrane i vraćena mu je putna isprava.

Lukavačka fabrika koksa i Ganguly optuženi su da nisu, kako im je bilo propisano dozvolom Ministarstva turizma i okoliša Federacije BiH, ulagali u ekološke projekte, koji bi doveli do prestanka emisije štetnih polutanata u zrak, vodu i tlo. Bili su dužni u periodu od pet godina uložiti u te projekte 111 miliona konvertibilnih maraka (oko 55 miliona eura).

Nova dozvola, novi direktor

Aktuelni generalni direktor ove kompanije je Paramesh Bhattacharyya koji je kako stoji na stranici GIKIL-a mašinski stručnjak sa ’31 godinom bogatog iskustva u energetskim, koksnim, ferohromskim projektima/fabrikama’.

Bhattacharyya je stupio na ovu poziciju u aprilu ove godine. Sa najavom o novom direktoru iz GIKIL-a su tada saopštili da su dobili vodnu dozvolu.

“Okolišna dozvola je naš prvi prioritet, kao i zajednički napori na održivom poboljšanju okoliša i sigurnosti, prve su riječi novog generalnog direktora GIKIL-a”, navodi se na stranici ove kompanije.

Tri mjeseca nakon stupanja na novu poziciju Paramesh Bhattacharyya uhapšen je u policijskoj akciji ove sedmice zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal uz zloupotrebu položaja i ovlasti u poslovanju. Zajedno sa njim uhapšen je i Pramod Mittal.

Pramod Mittal

Nadzorni odbor GIKIL-a ima pet članova od toga tri člana imenuje Global Steel Holdings Limited a dva člana Koksno – hemijski kombinat Lukavac. Indijski poduzetnik Paramod Mittal je predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a.

Prema informacijama MarketScreenera, Pramod Mittal se nalazio na vodećim pozicijama jedanaest kompanija, među kojima je i Kremikovci, najveća bugarska kompanija za obradu metala koja je 2005. kupila 70 posto udjela u leskovačku fabriku limova za 1.4 miliona eura.

Mittal je bugarsku kompaniju kupio 2005. godine a novi menadžment je obećavao investicione programe kojima će povećati kvalitet proizvoda. Međutim, uprkos planovima, prema pisanju Balkan Insighta kompanija se suočila sa dugovima i sud u Sofiji je 2008. godine odlučio da kompanija nije solventna te su otvorili proces bankrota.

Krajem januara 2008. oko 2.000 radnika izašlo je na ulice Sofije kako bi protestovali zbog neisplaćenih plata te su ujedno tražili i odlazak vlasnika, kojeg su optužili za loš menadžment.

Kako piše Bloomberg, kompanija Kremikovci je trenutno u procesu likvidacije.

Sudski procesi u Indiji

Problemi oko poslovanja njegovih kompanija doveli su Mittala do suda i u Indiji. Centralni biro za istrage (CBI) Indije pokrenuo je u martu 2017. slučaj protiv Mittala i devetnaest službenika Državne trgovinske korporacije Indije (STC) za zločinačko udruživanje i prevare.

Oni navode, kako prenosi Yahoo Finance da je njegova kompanija pod tadašnjim nazivom Global Infrastructure Holdings Limited (GIHL), registrovana na Otoku Man, a danas poznata kao Global Steel Holdings Limited od STC-a 2005. godine tražila finansijsku pomoć kako bi obezbjedili sredstva za kupovinu sirovine potrebne za kompanije koje je imao na Filipinima i u Bosni i Hercegovini.

CBI je pronašao da su službenici Trgovinske korporacije u udruženom poduhvatu sa Mitttalovom kompanijom povlačili sredstva do maja 2009. godine. Zbog izigranog povjerenja i činjenice da nije vraćao novac STC-u dogovoren sporazumom Biro je pokrenuo slučaj protiv njega.

U martu 2019. The Economist Times piše da je se Mittal suočavao sa brojnim sudskim procesima zbog dugova koje je njegova kompanija napravila no da je Vrhovni sud Indije poništio sve krivične predmete protiv Pramoda Mittala nakon što je platio sve obaveze koje je dugovao STC-u. Brojni mediji su pisali da mu je u isplati pomogao njegov stariji brat.

Stariji brat i vjenčanje od 82 miliona dolara

Njegov brat, šezdesetšestogodišnji Lakshmi Mittal, treći je najbogatiji poduzetnik u Indiji prema podacima Forbesove liste 100 najbogatijih Indijaca. Prema podacima na listi njegova stvarna vrijednost iznosi 11.9 milijardi dolara.

Lakshmi je predsjednik i izvršni direktor ArcelorMittala najvećeg svjetskog proizvođača metala. U njihovom vlasništvu se nalazi i Željezara u Zenici. Arcelor Mittal ima prisustvo u 60 zemalja širom svijeta.

Forbes piše kako je njegov mlađi brat Pramod organizovao vjenčanje svoje kćerke u Barceloni u vrijednosti od 82 miliona dolara. Da ovo nije izuzetak u Mittal porodici pokazuje i podatak da je i sam Lakshmi vjenčanje svoje kćerke platio tada rekordnih 62 miliona dolara.

Mittal i GIKIL

Krajem jula mjeseca, Pramod Mittal je, zajedno sa članom Nadzornog odbora Rajib Dashom te generalnim direktorom GIKIL-a Paramesh Bhattacharyyom, uhapšen u policijskoj akciji zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal uz zloupotrebu položaja i ovlasti u poslovanju.

Mittal se sumnjiči da je preko GIKIL-a izvlačio milijune maraka iz Bosne i Hercegovine.

„Sumnjamo da je od 2006. do 2015. godine putem menadžerskih ugovora izvučeno 21 milion maraka, a za koja novčana sredstva mi smatramo da su neosnovano isplaćena“, rekao je na konferenciji za novinare postupajući tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona Ćazim Serhatlić.

Brojne navodne kriminalne radnje prijavili su Tužiteljstvu TK uposlenici GIKIL-a.

“Dok je ovaj predmet po našoj pritužbi bio na razmatranju u Tužilaštvu BiH, u oktobru 2018. godine je stigla prva prijava od radnika GIKIL-a, da se od tamo izvlači novac i preusmjerava na nepoznate adrese. Uposlenici su sumnjali da se taj novac predaje Pramod Mittalu. Mi smo, iako nismo imali kompletan predmet kod sebe, poduzeli određene aktivnosti i tražili od financijske policije da se provjere ovakve okolnosti. Jedno takvo izdvajanje od tri miliona dolara je bilo spriječeno, ali mi nismo imali predmet kod sebe i zato smo morali čekati i utvrditi šta će se desiti s predmetom i našim dokazima”, rekao je Serhatlić.

Ukoliko se dokaže da su krivi, Pramodu i ostalim službenicima GIKIL-a prijeti kazna zatvora u ukupnom trajanju do 45 godina.

Biznis.ba / RSE