Agencija za agrarna plaćanja i Ministarstvo: Pravilnik dao šansu i malim poljoprivrednicima

Proces dodjele sredstava za kapitalne investicije u poljoprivredi u Republici Srpskoj je sproveden transparentno, a model finansiranja po sistemu rezervisanja sredstava pokazao se kao najbolji, poručili su juče iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Savo Minić, direktor Agencije za agrarna plaćanja RS, odgovarajući na optužbe opozicije kako su podršku za nabavku traktora dobili samo stranački podanici, kazao je kako to nije istina te kako je pravilnikom i malom poljoprivredniku omogućeno da bude ravnopravan s velikima.

Kaže kako je ovakvom načinu subvencionisanja prethodila duga i ozbiljna rasprava s predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača te da niko na pravilnik nije imao primjedbe.

“Sve je urađeno i više nego transparentno zato što je prije javnog poziva na sajtu Agencije za agrarna plaćanja i sajtu Ministarstva objavljen prijedlog pravilnika. Za sedam dana nismo imali nijednu pritužbu, a dobili smo brojne pohvale”, kazao je Minić.

Kazao je kako su zahtjevi obrađivani po vremenu prispijeća, a optužbe da je taj sistem zloupotrijebljen je negirao i dodao kako su svi podaci o korisnicima sredstava transparentni.

Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivredu, kazao je kako se sve pozitivne mjere predstavljaju kao loše te da je u toku orkestrirani napad na Ministarstvo i Vladu RS.

 

Biznis.ba / NN