Agroideja iz Ustikoline proizvodi voće, povrće i žitarice

Firma ”Agroideja” Ustikolina koju su prije tri godine pokrenuli partneri iz BiH i Švicarske, uspješno se bavi biljnom proizvodnjom.

Na lokalitetu nekadašnjeg voćnog rasadnika na Cvilinu, na površini od 12 hektara, uzgaja se voće, povrće i žitarice, a svakodnevno niču novi zasadi za kojim vlada potražnja na tržištu.

-Imamo dva hektara jagoda, oko dva hektara stablastog voća, oko tri dunuma proizvodnje jagodičastog voća, odnosno maline, 1.300 kvadrata pod plastenicima i tri hektara proizvodnje žita odnosno krompira – pojašnjava direktor Agroideje Ustikolina Hemo Jusović.

Navodi da se u ovoj godini završava ciklus ulaganja u biljnu proizvodnju, uvođenjem novih tehnologija u proizvodnji organske hrane, što je prepoznao inostrani ulagač, ali i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo s kojim je potpisan i memorandum o saradnji.

Agroideja trenutno ima šest stalno zaposlenih te oko 20 sezonskih radnika, a u planu imaju i pokretanje novih pogona za proizvodnju prehrambenih i mliječnih proizvoda.

-Planiramo otvaranje pogona za proizvodnju tjestenine, gdje bi se osigurala i dodatna radna mjesta što svakako puno znači i samoj općini Foča u FBiH, a proširenje kapaciteta planirano je na području Goražda, gdje će se uspostaviti slični pogoni. Akcenat je na pokretanju mljekare, uradili smo glavni projekt i osigurat ćemo potrebne dozvole kako bismo već naredne godine pokrenuli  prozvodnju kozijeg sira za inostrano tržište, za što imamo sporazum o saradnji s partnerima u Švicarskoj – precizirao je Jusović.

Dodao je da uz proizvodnju voća i povrća, stočarsku proizvodnju te preradu mlijeka u regiji, u planu imaju i povezivanje s lokalnim poljoprivrednicima.

-Cilj nam je da ostvarimo komunikaciju s proizvođačima na ovom području i organizujemo proizvodnju voća i povrća za kupce te eventualno otkup kravljeg i kozijeg mlijeka. Primarni cilj je da iskoristimo mogućnosti ovog područja za proizvodnju zdrave hrane za domaće i strano tržište – kazao je direktor firme Agroideja.

Švicarsko-bosanska firma “Agroideja“ zakupila je poljoprivredno zemljište sa pratećom infrastrukturom nekadašnjeg rasadnika u Ustikolini na period od deset godina.

Biznis.ba / FENA