Agrokorove firme mijenjaju imena, starima će dodati riječ “plus”

Tako će, naprimjer, Konzum poslovati pod imenom “Konzum plus”, Jamnica pod “Jamnica plus” itd., objavila je u ponedjeljak vanredna uprava Agrokora.

U prijelaznoj fazi sjedišta svih novih društava bit će u Zagrebu, a nakon implementaciji nagodbe s vjerovnicima bit će vraćena u gradove u kojima su sada.

“Staro ime zadržano je u nazivima novih firmi radi očuvanja vrijednosti snažnih brendova ovih kompanija, koje će i nakon implementacije nagodbe nastaviti nastupati na tržištu pod sadašnjim brendovima”, saopćili su iz Agrokora.

Krovna kompanija Agrokor d.d. više neće koristiti naziv “Agrokor”, a potpuno novo ime dobit će do kraja januara.

“Sve te promjene dio su procesa implementacije nagodbe povjeritelja Agrokora, koji bi trebao biti završen do kraja prvog kvartala 2019. godine. U međuvremenu, vanredna uprava Agrokora pod vodstvom Fabrisa Peruška i Irene Weber, po uspješnom okončanju financijskog, provodi i poslovno restrukturiranje kompanije”, poručuju iz vanredne uprave.

Pritom se iznose podaci o poslovanju u prvih deset mjeseci 2018. godine tokom kojih su Agrokorove kompanije imale ukupan prihod od oko 20 milijardi kuna, dok je operativna dobit dosegla iznos od 1,7 milijardi kuna.

“Najveći doprinos operativnom rezultatu dale su kompanije iz područja prehrane, čija je dobit iz operativnog poslovanja bila za gotovo 70 milijuna kuna veća od plana, te maloprodaja i veleprodaja koja je ostvarila 28,7 milijuna kuna veću dobit iz operativnog poslovanja od planirane. Konzum je u prvih deset mjeseci ove godine plan premašio za čak 50 posto te je realizirao gotovo 430 milijuna kuna dobiti iz operativnog poslovanja”, navodi se u saopćenju.

Biznis.ba