Airbus i Renault sklapaju partnerstvo kako bi radili na razvoju novih baterija za aute i avione

Evropski proizvođač aviona Airbus najavio je partnerstvo s francuskim proizvođačem automobila Renaultom na razvoju nove generacije električnih baterija za automobile i avione, prenosi AFP.

Inženjerski timovi dviju kompanija udružit će snage na razvoju tehnologija za čuvanje energije, poput modernih baterija nove generacije, koje bi električnim vozilima trebale omogućiti da prelaze veće udaljenosti između dva punjenja i time ukloniti značajnu prepreku u njihovom razvoju, navodi se u saopćenju kompanije Airbus.

– Prvi put dva velika evropska proizvođača iz različitih sektora sklopili su sporazum o dijeljenju inženjerskog znanja kako bi oblikovali budućnost hibridno-električnih aviona – rekao je Renaultov izvršni potpredsjednik za inženjering Gilles Le Borgne.

Dodao je da je avio industrija veoma zahtjevno područje kada su u pitanju sigurnost i potrošnja energije, a isto vrijedi i za automobilsku industriju.

– Saradnja dvije kompanije fokusirat će se na optimizaciju upravljanja energijom i proizvodnju nešto lakših baterija, a tema istraživanja bit će i trajnost budućih baterija i ​​njihov karbonski otisak – objasnio je Le Borgne.

(fena)