Amazon odgađa povratak radnika u urede do 2022. godine

Kompanija Amazon saopćila je svom američkom osoblju da se ne vraćaju u ured do sljedeće godine, s obzirom na to da se koronavirus nastavlja širiti.

Ovaj gigant za online kupovinu ranije je od osoblja tražio da rade od kuće do 7. septembra, ali će sada to produžiti do 3. januara 2022. godine, piše BBC.

Ova odluka dolazi zbog rasta novih infekcija Covidom širom Amerike, sa dnevnim slučajevima u prosjeku koji se ne viđaju već mjesecima.

Dvije američke finansijske institucije, Wells Fargo i Blackrock, također su rekle da će odgoditi povratak radnika u kancelarije.

“Dok nastavljamo pomno pratiti lokalne uslove vezane za Covid-19, prilagođavamo naše smjernice za zaposlenike”, rekli su iz Amazona.

Njihova politika primjenjivat će se na korporativne i tehničke zaposlenike, ali ne i na skladišta i dostavljače koji čine većinu njihove radne snage.

Wells Fargo, najveća američka banka po broju zaposlenih, saopštila je da odgađa povratak u ured sa 7. septembra na 4. oktobar.

Zajmodavac, koji ima skoro 260.000 zaposlenih, rekao je da će osoblju dati i osam sati plaćenog slobodnog vremena kako bi im se omogućilo vakcinisanje.

Investicioni gigant Blackrock odgađa datum za koji očekuje da će se svo osoblje vratiti u ured za mjesec dana, do 1. oktobra.

“Pratimo delta varijantu u različitim dijelovima zemlje i pomno pratimo najnovije smjernice zvaničnika za javno zdravstvo i lokalne vlasti koje potiču ljude da nose maske u zatvorenim javnim prostorima u područjima sa značajnom ili visokom transmisijom. Znamo da ovo izaziva zabrinutost oko povratka u ured”, rekao je BlackRockov glavni operativni direktor Rob Goldstein, u dopisu osoblju.

Zarazna delta varijanta koronavirusa brzo se širi SAD-om, a države poput Floride i Teksasa bilježe visok nivo novih infekcija.

Usporavanje stope vakcinacije samo povećava problem, a kompanije su pod pritiskom da djeluju.

Google, Facebook i Twitter su rekli da će odgoditi povratak u ured, a prva dva su također zahtijevala vakcinaciju zaposlenih.

Walmart i Uber su u međuvremenu zatražili od svog menadžmenta, a ne osoblja na prvoj liniji, da dobiju vakcinu, dok je investicijski gigant Vanguard u srijedu rekao da će osoblju koje se vakcinisati platiti 1.000 dolara (792 funte).

Amazon, koji ne obavezuje radnike na vakcinaciju, rekao je da će nastaviti slijediti smjernice lokalnih vlasti kako bi se osigurao siguran povratak u ured, uključujući i traženje od nevakcinisanog osoblja da nosi maske na radnom mjestu.

Kao što je ranije najavljeno, i njihovim korporativnim zaposlenicima bit će dopušteno da rade od kuće dva dana u sedmici, po novom hibridnom modelu.

Biznis.ba