Ambiciozni planovi općine Donji Vakuf u 2019.

Oko petsto radnika zaposleno je u 2018. na području Donjeg Vakufa, a pozitivan trend otvaranja novih radnih mjesta trebao bi se nastaviti i u ovoj godini.

Kako je Feni kazao načelnik te općine Huso Sušić, nakon značajnih ulaganja u poslovnu zonu, stvorene su pretpostavke za dolazak novih investitora na područje ove općine.

-Skoro da mogu reći da u Donjem Vakufu nema nezaposlenih. Oni koji hoće da rade, pronašli su posao, izuzev jednog broja fakultetski obrazovanih osoba koje se moraju prilagođavati, odnosno mijenjati školsku spremu da bi mogli raditi trenutno raspoložive poslove – kazao je.

Dodaje da se velike mogućnosti za zapošljavanje nude u metalnoj i obućarskoj industriji, te da je u toku nekoliko konkursa za prijem radnika određene struke.

-Ne tako davno nismo mogli ni sanjati ovakvo stanje u općini. Dobra stvar je i to što se plaće tih ljudi povećavaju, a izmiruju se i sve obaveze prema njima – naglasio je.

Ističe kako bi s proljećem trebala početi realizacija jednog od najvećih projekata u poslijeratnom periodu, a to je izgradnja zaobilaznice u Donjem Vakufu.

-Očekujem raspisivanje tendera u tom projektu, te u narednim mjesecima provođenje drugih planiranih aktivnosti. Prije svega, mislim na uvođenje treće trake preko Komara, koja će nas približiti Sarajevu – istaknuo je.

Po njegovim riječima, kompletirana je sva neophodna dokumentacija za početak gradnje zgrade socijalnog stanovanja sa petnaest stanova, a ukoliko se stvore pretpostavke za to, bit će raspisan i tender za izgradnju druge zgrade od devet stanova.

-U planu je izgradnja novog objekta Policijske stanice, čime će se stvoriti bolji uvjeti za rad onih koji se brinu za veću bezbjednost građana, te realizacija projekta Centralnog šehidskog obilježja – kazao je.

Također, u infrastrukturne projekte bit će uložena značajna finansijska sredstva s lokalnog, kantonalnog i federalnog nivoa.

-Bit ćemo veoma zadovoljni ako postignemo rezultate kakve smo imali u 2018. Budžet općine je oko četiri miliona KM, i mi smo predvidjeli značajan iznos za ovu namjenu. Uz sredstva s viših nivoa, na raspolaganju bi mogli imati 1,5 miliona KM – zaključio je načelnik Donjeg Vakufa Huso Sušić.

 

Biznis.ba / FENA