Američki BDP porastao u trećem tromjesečju

Američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u trećem tromjesečju, pokazala je najnovija procjena ministarstva trgovine, signaliziravši oporavak vodećeg svjetskog gospodarstva oslonjen na snažan rast izvoza.

U razdoblju od srpnja do rujna američki BDP porastao je 0.6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada se smanjio 0.1 posto. U prva tri ovogodišnja mjeseca pao je na tromjesečnoj razini za 0.4 posto. Na godišnjoj razini BDP je u trećem tromjesečju porastao 1.8 posto, kao i u razdoblju od travnja do lipnja.

Anualizirana stopa koja pokazuje koliko bi gospodarstvo poraslo odnosno palo unatrag 12 mjeseci da je u svakom tromjesečju poraslo odnosno palo istim tempom kao u posljednja tri mjeseca iznosila je u trećem tromjesečju 2.6 posto.

Oporavak BDP-a podupro je snažan rast izvoza

U drugom tromjesečju anualizirana stopa pokazivala je pad aktivnosti za 0.6 posto. Uz SAD, anualiziranu stopu koriste još samo Japan i Kanada.

Oporavak BDP-a u trećem tromjesečju podupro je snažan rast izvoza, za 11.3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon 7.3-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca. Rast uvoza snažno je pak usporio, s 11.2 na 7.5 posto.

Rast osobne potrošnje usporio je pak na 2 posto u uvjetima visoke inflacije, jačeg dolara, podignutih kamatnih stopa i poremećaja u nabavnim lancima, ističu u ministarstvu podsjećajući i na haranje uragana Iana krajem rujna na Floridi i u Južnoj Karolini.

“Ta katastrofa poremetila je uobičajene potrošačke i poslovne aktivnosti te je potaknula angažman hitnih službi i aktivnosti sanacije”, stoji u izvješću ministarstva.

Biznis.ba / Hina