Američki nacionalni dug prvi put premašio 22 triliona dolara

Američki nacionalni dug premašio je 22 triliona dolara prvi put, u historijskoj cifri za koju eksperti upozoravaju da je novi dokaz neodrživog finansijskog modela koji bi mogao ugroziti ekonomsku sigurnost svakog Amerikanca.

Ministarstvo trezora objavilo je da je dug dostigao cifru od 22,012 triliona dolara, povećavajući se za više od 30 milijardi u ovom mjesecu.

Naconalni dug rastao je bržom stopom nakon usvajanja paketa poreskih olakšica prefdsjednika Donalda Trumpa vrijednog 1,5 triliona dolara prije nešto više od godinu dana, i kao rezultat kongresnih napora na povećanju potrošnje za vojne programe. Time je dug porastao za više od triliona dolara u proteklih samo 11 mjeseci.

– Dostići tako žalostan rekord tako brzo posljednji je znak da je naša fiskalna situacija ne samo neodrživa, nego se i ubrzava – izjavio je Michael A. Peterson, izvršni direktor Fondacije Peter G. Peterson, nestranačke organizacije koja se bavi američkim fiskalnim izazovima.

Za Amerikance bi rastući dug trebao biti predmetom brige, tvrde eksperti, jer bi vremenom mogao povećati kamatne stope za potrošače i firme. Više kamatne stope mogle bi ugroziti ekonomiju, povećavajući hipotekarne kredite i ostale vrste potrošačkih i poslovnih pozajmica.

Veliki nacionalni dug također bi mogao otežati vladi da poveća ulaganja u borbu potiv naredne recesije, ili da uloži novac za preobuku radnika ili pomoć siromašnim kategorijama stanovništva, između ostalih, prenosi USA Today.

Biznis.ba / FENA