Amerika oduzela 63,7 od 75 bitcoina uplaćenih ruskim hakerima nakon napada na naftovod

Iz Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država su saopćili da su oduzeli 63,7 bitcoina vrijednih 2,3 miliona dolara od ukupno 75 bitcoina uplaćenih ruskim hakerima nakon nedavnog napada na glavni naftovod u SAD-u.

Kompanija Colonial je isplatila pet miliona dolara u navedenoj kriptovaluti. Tom prilikom je objavljeno da nije moguće pratiti daljnji trag isplate, tj. kriptovalute.

To se desilo nakon što je hakerska grupa DarkSide napala računarski sistem ove kompanije, a što je uzrokovalo prekid distribucije nafte, velike gužve na benzinskim pumpama i povećanje cijena ovog energenta u SAD-u, prenosi Klix.

Američki federalni istražitelji su pratili trag digitalnog novca na najmanje 23 elektronska računa koja pripadaju spomenutoj hakerskoj grupi. Saopćeno je da je oduzeto 63,7 bitcoina čija je vrijednost procijenjena na 2,3 miliona dolara, piše list New York Times.

Koliko je značajan ovaj naftovod, pokazuje to da njime dnevno protiče 2,5 miliona barela nafte te da čini 45 posto od ukupne opskrbe istočne obale Sjedinjenih Američkih Država. Nafta se crpi iz Houstona, njom se opskrbljuju Louisiana, Mississippi, Alabama, Georgija, Tennessee, Južna Karolina, Sjeverna Karolina, Virginia i Pennsylvania.

Biznis.ba