Amerika uvela Kini najveće sankcije ikada, carine na robu od 200 milijardi dolara

Carine se odnose na 6.000 stvari među kojima su torbice, riža i odjeća, ali neke su izuzete poput pametnih satova i visokih stolica.

Kina je ranije obećala da će uzvratiti žestoko ako carine budu uvedene. Carine će biti na snazi od 24. septembra. Počinju sa 10 posto, a povećat će se na 25 posto od početka iduće godine.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je kako je posljednja runda carina odgovor na kinesku nepravednu trgovinsku praksu, uključujući subvencije i pravila koja zahtijevaju da inozemne kompanije u nekim sektorima dovode lokalne partnere.

“Bili smo vrlo jasni o tipu promjena koje je potrebno napraviti i dali smo Kini svaku šansu da nas tretira poštenije. Ali do sada, Kina nije pokazala volju da promijeni praksu”, kazao je Trump.

Upozorio je i ako se Kina osveti da će odmah preći u treću fazu i nametnuti dodatne carine na kineske proizvode u vrijednosti od 267 milijardi dolara.

Carina se odnosi i na rezano meso, sve vrste ribe, voće, žitarice i rižu. Na listi su i dijelovi za kompjutere.

Ove carine učinit će američke proizvode jeftinijim od uvezenih, ap će nagnuti Amerikance da kupuju domaće. Cilj je, kako je Trump rekao, pojačati lokalni biznis i podršku nacionalnoj ekonomiji. Američki zvaničnici nadaju se da će ovaj potez ubijediti kinesku vladu da promijeni pravila.

Kina je na ranije carine uzvratila povećanjem carina na američke proizvode u vrijednosti od 50 milijardi dolara. Zaprijetili su i drugim mjerama, prenosi Klix.

Kina razmatra planove da pošalje delegaciju u Washington. Zvaničnik za sigurnost tržišta izjavio je da postupci SAD-a neće uticati na Kinu, s obzirom na to da Peking posjeduje niz sredstava za sprovođenje fiskalne i monetarne politike, kako bi se izborio sa uticajem mjera Washingtona.

“Trump je beskompromisni biznismen i pokušava da izvrši pritisak na Kinu kako bi dobio ustupke u pregovorima. Mislim da takva taktika neće dati rezultate sa Kinom”, izjavio je kineski zvaničnik.

Biznis.ba