Arapi žele da kupe Luku Bar

Predstavnici kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), iza kojih stoji vladajuća kraljevska porodica Al Nahijan, doći će tokom ove sedmice u posjetu predstavnicima Vlade Crne Gore, a sve u vezi sa interesovanjem za privatizaciju Luke Bar, saznaju “Vijesti”.

Tokom posjete planiran je, tvrde izvori iz Luke, i dolazak dva arapska inženjera u barsku kompaniju.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno je boravio u UAE gdje je razgovarao tim povodom sa onima koji su iskazali interesovanje za Luku Bar.

Vlada, Ministarstvo ekonomije i Savjet za privatizaciju još zvanično nijesu definisali plan privatizacije za ovu godinu.

Investitori iz Emirata iskazivali su interesovanje za Luku Bar i prije dvije godine kada je bio aktuelan prethodni tender za barsku kompaniju, ali i 2013. godine tokom koje su bivši dio Luke – Kontejnerski terminali i generalni tereti (danas Port of Adria), poslije sprovedenog tendera, prodati tuskoj kompaniji Global Ports Holding.

Prošli tender za Luku Bar propao je u aprilu 2017. godine nakon što Vlada nije željela da prihvati jedinu pristiglu ponudu poljske OTL grupacije.

„Vlada, kao većinski vlasnik Luke Bar, vidno ubrzava zaokruživanje svih pravnih akata kako bi se spremno dočekalo raspisivanje tendera“, tvrdi izvor „Vijesti“ i napominje da su Arapi podjednako zainteresovani za kupovinu Luke Bar, ali i kompanije Port of Adria, koja je nekad sa njom činila jednu cjelinu.

Prema saznanjima “Vijesti”, pri kraju su pregovori o usvajanju novog kolektivnog ugovora u Luci Bar, o čemu je novi direktor Vladan Vučelić u petak razgovarao sa predstavnicima sindikalnih organizacija.

„Treba još da se usaglase detalji oko otpremnina i platnih razreda. Nakon toga odmah slijedi nova sistematizacija radnih mjesta u Luci Bar“, tvrdi izvor „Vijesti“.

Barsku kompaniju su proteklih godinu dana potresale afere i nesuglasice bivšeg menadžmenta sa Odborom direktora. Bivši menadžment direktora Zarije Franovića smijenjen je početkom oktobra prošle godine, a ubrzo za tim Vlada je primijenila i Odbor direktora, na čijem se sad čelu nalazi Vojin Žugić. Novi izvršni direktor Vučelić imenovan je u posljednjim danima prethodne kalendarske godine.

Prema konsolidovanom devetomjesečnom izvještaju za prošlu godinu Luka Bar je nakon tri kvartala imala gubitak od čak 5,73 miliona eura, što je mnogo gori rezultat u odnosu na uporedni period godinu ranije kada je dobit iznosila nešto više od 606 hiljada eura. Razlog tome su vanredni troškovi za neisplaćeni dio zarada radnicima koje godinama nijesu isplaćivane. Ukupan prošlogodišnji rezultat na kraju mogao bi biti još lošiji kada se bude uračunao i četvrti kvartal.

Biznis.ba