Arbitraža efikasniji i jeftiniji put ka rješavanju sporova

Arbitraža je postala preferirani mehanizam za rješavanje sporova uspješnih privrednih subjekata širom svijeta i u poređenju sa sudskim postupkom predstavlja efikasniji i jeftinijii put ka rješavanju sporova, koji omogućava zaštitu poslovnih i pravnih interesa stranaka – istaknuto je danas tokom seminara koji su u Sarajevu organizirali Udruženje Arbitri i Privredna komora Federacije BiH.

O arbitraži u poslovanju, prednostima, karakteristikama i uštedama koje se postižu korištenjem ovog mehanizma, predavanje su održale Armela Ramić i Nevena Jevremović iz Udruženja Arbitri.

Neke od osnovnih prednosti arbitraže, kako je navela Ramić, jesu nezavisnost arbitara, stručnost (ekspertiza) arbitara, fleksibilnost procedure, priznanje i izvršenje arbitražnih odluka i tajnost raspravljanja.

Tokom seminara namijenjenog poslovnoj zajednici, među ostalim, bilo je riječi o tome kako efektivno pregovarati arbitražnu klauzulu u ugovorima sa domaćim i stranim firmama, te vođenju arbitražnog postupka.

Za poslovnu zajednicu, kako je navela Ramić, bitno je naglasiti da je arbitražna odluka pandan sudskoj, odnosno da ima istu pravnu snagu, čak je olakšano priznanje izvršenja arbitražnih odluka u odnosu na sudsko zato što je BiH potpisnica Njujorške konvencije.

 

Biznis.ba / FENA