Avgustovska plata u RS veća za 30 do 50 KM

U Republici Srpskoj će avgustovska plata biti veća od 30 do 50 KM.

 

Rekla je ovo Željka Cvijanović, premijer RS, nakon sastanka sa predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske, Unije udruženja poslodavaca Srpske, te Privredne komore Srpske.

Ona je pojasnila da će svi radnici u javnom sektoru koji imaju minimalac od 400 KM dobiti povećanje plate od 50 KM, 30 na osnovu oslobađanja poreza poslodavaca, a 20 dodatno od Vlade RS, dok će u privatnom sektoru radnici sa minimalcem dobiti povećanje od 30 KM.

“Poslodavci se žale na manjak radne snage i uskoro će se krenuti na aktivnosti povećanja minimalne plate na 500 KM”, rekla je Cvijanović.

Cvijanovićeva je istakla da u prosvjeti postoji oko 3.000 radika sa platom od 400 KM, te da će njima biti povećana plata na 450 KM, a ostalim radnicima i u javnom i u privatnom sektoru u prosjeku 360 maraka godišnje.

Ranka Mišić, predsjednica sindikata RS, pozvala je poslodavce u privatnom sektoru da poštuju ove mjere, a Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, da će poslodavci ispoštovati ove mjere.

Škrebić je rekao da su se poslodavci obavezali da će kompletan iznos za koji su oslobođeni poreza usmjeriti na plate radnicima.

Biznis.ba / NN