Azijska tržišta rastu nakon američkog paketa pomoći vrijednog više od 1,8 biliona dolara

Američki predsjednik Donald Trump i Senat postigli su dogovor o paketu ekonomske podrške vrijednom više od 1,8 biliona dolara (1,5 milijuna funti), zbog čega su azijske dionice porasle.

Tržišta su se reaktivirala na Wall Streetu i u Londonu u utorak u isčekivanju da će se ugovor sklopiti. Japanski referentni indeks Nikkei 225 indeks porastao je za 7,9% nakon vijesti. Paket za poticaj u SAD-u uključuje novac za spašavanje industrija koje su pogođene krizom. U SAD-u Dow Jones Industrial Average imao je u utorak najveći jednodnevni dobitak od 1933., iako ugovor još nije potpisan, piše BBC.

U Aziji, indeks Hang Seng u Hong Kongu porastao je za 3,1%, a kineski Shanghai Composite u srijedu je porastao za 2%.

“Dobra je vijest, ali još nismo izašli iz ludila. Kad tržišta opadaju, dobivate ove velike skupove, ali ne biste se trebali zaglaviti u tome”, rekao je Tom Stevenson, direktor ulaganja fonda Fidelity International.

Nastavlja se razdoblje neviđene nestabilnosti, jer tržišta burno reagiraju na ekonomski utjecaj pandemije koronavirusa.

Samo ovog mjeseca Dow je zabilježio pet najvećih dnevnih dobitka i pet najvećih padova u svojoj 135-godišnjoj historiji. Na Wall Streetu je Dow Jones u utorak porastao za 11,4%, budući da je zabilježio svoj najveći jednodnevni dobitak od velike ekonomske krize.

Mnoge zemlje sada rade na paketima poticajnih sredstava kako bi podržale svoje privrede, ali ti su planovi dobili različite odgovore od ulagača.

Američki paket za spašavanje uslijedio je nakon pet dana intenzivnih pregovora kako bi pokušali postići sporazum koji će pružiti pomoć američkim radnicima i kompanijama.

“Napokon imamo dogovor”, najavio je vođa senatske većine Mitch McConnell, malo prije ponoći u Washingtonu. Potpuni detalji planiranog paketa još nisu objavljeni, ali zakonodavci su u utorak predložili da se uključi početni prijedlog republikanaca za direktna novčana plaćanja.

Paket mjera pomoći će ublažavanju problema zbog masovnih otpuštanja, jer su preduzeća bila prisiljena da se zatvore, a zaposlenicima je naređeno da ostanu kod kuće.

Biznis.ba