Azijske berze potonule osmi dan zaredom, dosegle najniže razine u 14 mjeseci

Na Azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale osmi dan zaredom, zaronivši na nove najniže razine u 14 mjeseci, dok je dolar ojačao nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio Kini dodatnim carinama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,6 posto, oslabivši osmi dan zaredom, pri čemu je zaronio na novu najnižu razinu u 14 mjeseci.

Prošloga je tjedna taj indeks izgubio 3,5 posto, što je njegov najveći tjedni gubitak od polovice ožujka.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,2 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Australiji te Južnoj Koreji. No, burzovni indeksi u Singapuru, Šangaju i Hong Kongu pali su između 0,3 i 0,8 posto.

Posljedica trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine

Pad azijskih burzi osmi dan zaredom posljedica je trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je prošloga tjedna istekao rok za javnu raspravu o prijedlogu predsjednika Trumpa da se uvedu carine na uvoz daljnjih 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda.

I dok se čeka odluka o tome, Trump je u petak izjavio kako je spreman uvesti dodatne carine na kineske proizvode vrijedne 267 milijardi dolara.

Dosad su SAD i Kina jedna drugoj nametnule uvozne carine na robu vrijednu 50 milijardi dolara, a Kina je najavila da će i na nove carine odgovoriti – carinama.

Eskalacija trgovinske retorike uznemirila je ulagače dok čekaju daljnje poteze obje strane, a pritom se špekulira kako bi Kina mogla namjerno oslabiti juan ili poduzeti određene poteze protiv američkih kompanija u Kini.

Tržište očekuje nastavan američkog pritiska

Ulagači su oprezni i zbog toga što bi američka središnja banka mogla ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa. Te su špekulacije ojačale u petak, nakon snažnijih nego što se očekivalo podataka o zapošljavanju i rastu plaća u SAD-u.

Ti podaci pokazuju da je situacija u gospodarstvu povoljna, no to istodobno izaziva strahovanja od jačanja inflacije, što bi moglo navesti Fed na ubrzanje tempa povećanja kamata. A to ne ide u prilog tržištu dionica.

Dolar ojačao

Zbog toga je na valutnim tržištima dolar ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 95,43 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 95,40 bodova.

Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti skliznula sa 111,00 na 110,95 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je stabilan, pa se tečaj eura kreće oko 1,1550 dolara, kao i u petak na zatvaranju tržišta, prenosi Hina.

A cijene su nafte jutros porasle, nadoknađujući gubitke od prošloga tjedna.

Na američkom je tržištu barel jutros poskupio oko 45 centi, na 68,20 dolara, dok je na londonskom tržištu cijena barela porasla gotovo 50 centi, na 77,30 dolara. Prošloga je tjedna cijena barela na američkom tržištu skliznula 3,6, a na londonskom 1,6 posto.

Biznis.ba