Batagon: Spremni smo da nastavimo projekat preuzimanja “Alumine”

Kompanija “Batagon” saopštila je kako je sud u Zvorniku na dan kada su htjeli uplatiti 43 miliona KM i otkupiti potražvanja koja Vlada RS ima u Fabrici glinice “Birač” donio neracionalnu odluku zbog koje su odustali od cijelog posla.

“Na dan kada je ‘Batagon’ dao nalog za plaćanje sud je donio potpuno nerazumljivu i prema našem razumijevanju nezakonitu odluku, kojom je na direktan način bila ugrožena naša transakcija, tj. potpuno je obesmislila ugovor koji je Batagon imao sa Vladom Republike Srpske. Drugim riječima rečeno, kupili bi nenaplativo potraživanje, a pored postojeće štete očigledno je da bi izgubili i dodatnih 43 miliona KM”, saopštili su iz ove kompanije.

Prema njihovoj procjeni ova nerazumna odluka je istovremeno načinila i veliku štetu Republici Srpskoj, najprije jer je za toliko umanjen mogući prihod u budžet RS, a kompanija je dovedena u situaciju da ima ogromnu materijalnu i reputacionu štetu bavljenja ovim projektom.

“Zbog ovakvog stanja, reagovali su i naši investitori i poslovni partneri označivši projekat Alumine, sa najvišim nivoom rizika. Batagon je imao vrlo korektnu saradnju sa Vladom RS kao i menadžmentom Alumine, te upravo zbog toga se nismo odlučili da pokrenemo osnovane odštetne zahtjeve”, saopštili su oni.

Ipak dodaju kako su spremi da nastave projekat sticanja većinskog vlasništva u ovoj firmi s tim da se kao važno pitanje postavlja prethodno i hitno rješavanje kontroverznih i štetnih postupaka i radnji pojedinaca koji zastupaju takozvana “litvanska potraživanja”.

Biznis.ba / NN