Belgija produžava šestomjesečnu zabranu TikToka za državne službenike

Zabrana korištenja kineske aplikacije za društvene mreže TikTok na uređajima federalnih ministara i državnih službenika bit će produžena za šest mjeseci, objavilo je belgijsko Vijeće za nacionalnu sigurnost, javila je Belga.

Kao i mnoge druge zemlje, Belgija je zabranila korištenje TikToka od strane državnih službenika na njihovim službenim uređajima na različitim političkim nivoima – nakon zabrinutosti oko toga kako aplikacija obrađuje podatke korisnika.

Savezna vlada uvela je privremenu zabranu u martu, navodeći da TikTok algoritmi mogu manipulirati protokom informacija i sadržaja i da je TikTok prema kineskim zakonima obavezan da sarađuje s kineskim obavještajnim agencijama.

Kada je zabrana uvedena, dogovoreno je da ona bude na snazi ​​šest mjeseci i nakon toga analizira. Sada, nakon analize, zabrana se produžava. Formalno odobrenje Vijeća ministara očekuje se u petak.

Kineski ByteDance posjeduje TikTok i bio je na udaru kritika otkako je tehnološka firma priznala da su određeni zaposlenici imali pristup američkim i evropskim korisničkim podacima.

Biznis.ba