Bespovratna sredstva za bh. poljoprivrednike

Ukupno 4,4 miliona eura iz evropskog fonda bit će dodijeljeno poljoprivrednicima u BiH kroz projekt “EU for biznis”.

Radi se o bespovratnim sredstvima koja u prvom javnom pozivu iznose oko 1.700.000 maraka.

Projekt se fokusira se na pomoć malim i srednjim poduzećima, konkretno na otvaranje radnih mjesta, uz jačanje konkurentnosti, inovacije i modernizacije privrede i poljoprivrede.

Na projekt, koji je danas predstavljen u Bihaću, moći će aplicirati mala i srednja preduzeća koja se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom iz sektora stočarstva, voćarstva, povrtlarstva i sektor proizvodnje žitarica.

Kako je kazao poljoprivredni proizvođač Aldin Kuduzović, njegov plan je aplicirati za proizvodnju žitarica, odnosno da se posveti sektoru silosa i sušara.

– Nedostatak silosa i sušara je velika boljka u našem kantonu. Najbliži su u Bosanskoj dubici, tako da imamo velike troškove – kazao je Kuduzović.

Učešće preduzeća u vlastitom projektu je 40 posto, dok će EU finasirati ostatak, odnosno 60 posto. Potencijalni korisnici, odnosno farmeri, zadruge i preduzeća, mogu aplicirati na sredstva u iznosu od 97.000 do 195.000 maraka.

– Projektom je obuhvaćen sektor voćarstva, ali nažalost nema nas. Jedan od kriterija je da moramo imati od dva do 100 hektara u voćarstvu, a s obzirom na naše strukture zemljišta i usitnjenost parcela teško je očekivati da će bilo ko moći takav kriterij zadovoljiti – izjavio je poljoprivredni poduzetnik Edham Hodžić.

Projekt će poboljšati poslovno okruženje u BiH. Rezultati će se, kako je istaknuto, mjeriti novim radnim mjestima, te povećanim izvozom i prodajom, kao i boljim korištenjem EU fondova.

– Možda nećemo moći uzeti veliko učešće u ovim projektima, ali poslije ovog projekta uslijedit će novi koji će obuhvatiti male proizviđače – rekao je predsjednik Obrtničke komore USK Enes Arapović.

Javni poziv će biti otvoren do sredine aprila. Projekt će trajati do 2022. godine i zajedno ga provode organizacije GIZ, ILO i UNDP.

Biznis.ba / FENA