Bez kantonalnog zakona ni podataka o posjeti turista u ZDK-u

Turistička zajednica Zeničko-dobojskog kantona nema evidenciju o posjeti turista tom kantonu, a zbog nepostojanja zakona o turističkim zajednicama Federacije BiH i ZDK-a dovedeni su na rub opstanka te zadnja dva mjeseca nisu isplatili ni plaće za samo četvero zaposlenih – izjavio je za Fenu direktor TZZDK Senaid Šabanović.

Ističe kako je još u januaru 2015. godine Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim dotadašnji Zakon o turističkim zajednicama FBiH te od tada ni TZZDK-a nema zakon i okvir za djelovanje.

– Prema odluci Ustavnog suda FBiH, Federalni parlament bio je dužan da u roku od šest mjeseci donese izmjene i dopune tog ili potpuno novi zakon. To nije urađeno ni do dan-danas pa smo slijedom toga, još u ljeto 2017. godine pokrenuli aktivnosti na osnivanju Kantonalne turističke zajednice, kao što je slučaj u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, gdje postoje kantonalni propisi i te zajednice rade – navodi Šabanović.

Dodaje kako je zakon o turističkim zajednicama ZDK-a prošao javnu raspravu te na Skupštini ZDK-a ljetos usvojen i u formi nacrta, ali nikada nije usvojen u formi prijedloga, što njih dovodi u nemoguću situaciju te sprečava da rade na projektima promocije turističkih potencijala ZDK-a, zbog čega su i osnovani.

-Što se tiče posljedica, mi kao TZZDK nemamo apsolutno nikakve podatke o broju gostiju, o ostvarenom broju noćenja, turističkim kretanjima u našem kantonu. Borimo se da opstanemo. Finansijska sredstva za rad pokušavamo namaknuti tužbama za zaostala dugovanja privrednih subjekata koji nisu plaćali članarinu po ranijem zakonu. Uglavnom, nastojimo se snaći do momenta donošenja novog kantonalnog zakona, odnosno rješenja na nivou Kantona – kaže Šabanović.

Pojašnjava da su zbog protoka vremena i nedostatka novca i za tužbe, dosta i tih potraživanja otišla u zastaru.

– To su bili ogromni iznosi, ali je zastara dosta toga već pojela. Prije dvije godine bili smo primorani zatvoriti i urede turističkih informativnih centara u Zavidovićima, Tešnju i Visokom. U ovom momentu, ozbiljniji dom kulture u nekoj mjesnoj zajednici ima veći budžet nego TZZDK – smatra Šabanović.

Navodi da je prije obaranja spomenutog zakona, u ZDK-u zabilježen enorman rast posjeta i dolazaka turista. Tako je 2015. godine bilo 70.000 noćenja, a turisti su se zadržavali u prosjeku dvije noći. Trenutno, kaže, Šabanović, ne raspolažu preciznim podacima o posjeti turista, ali smatra da ta brojka nije veća od 30.000.

 

Biznis.ba / FENA