Bh. dijaspora ovog ljeta organizuje četiri konferencije u BiH

Bh. dijaspora tokom ljeta će organizovati četiri velika naučna i poslovna okupljanja u domovini, najavljeno je na pres-konferenciji koja je održana danas u Biznis centru bh. dijaspore u Sarajevu.

Navedeno je da će Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti biti održani od 20. do 23. juna u Sarajevu, zatim b2b događaj Connecto od 25. do 27. jula u Mostaru, biznis forum BHdiaFora 31. jula u Bihaću, te b2b konferencija Reconnect 15. augusta u Sarajevu.

Član Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti Ismar Volić rekao je da će u okviru predstojeće konferencije biti održano 16 simpozija iz medicinskih, prirodnih i tehničkih nauka, uz bogat kulturno-umjetnički događaj.

Predsjednik NVO Naša Perspektiva Armin Alijagić pojasnio je da je cilj ovogodišnjeg biznis foruma BHdiaFora predstaviti sjeverozapadni dio Bosne i Hercegovine kao povoljnu destinaciju za investitore, te da očekuju oko 150 učesnika.

Direktor poslovne ambasade za bh. dijasporu Restart Salih Musić izjavio je da će fokus konferencije Reconnect biti na pružanju šanse bh. kompanijama da izađu na međunarodno tržište tako što će se povezati s profesionalcima iz dijaspore.

Sva četiri događaja podržao je USAID Projekt Diaspora Invest.

 

(FENA)