Biden ukida američke sankcije za plinovod između Njemačke i Rusije

Sjedinjene Američke Države ukidaju sankcija kompaniji koja gradi kontroverzni plinovod Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke.

Administracija predsjednika Joe Bidena ukida sankcije savezniku ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji vodi kompaniju koja stoji iza projekta Sjeverni tok 2, prenosi BBC.

Ova odluka je navedena u izvještaju o ruskim sankcijama koji je Kongresu dostavio State Department.

Izvještaj State Departmenta napominje da su se Nord Stream 2 AG i njegov izvršni direktor Matthias Warnig, bivši istočnonjemački obavještajni oficir, bili pod sankcijama.

Kritičari kažu kako je plinovod glavna geopolitička nagrada Kremlja.

Projekat kojim bi se plin iz ruskog Arktika ispod Baltičkog mora isporučivao u Njemačku već je završen sa više od 95 procenata, a zaključuje se da je ukidanje sankcija u nacionalnom interesu SAD-a.

Ministarstvo vanjskih poslova također je uvelo sankcije za četiri ruska broda koja su učestvovala u izgradnji Sjevernog toka 2.

Predsjednik Joe Biden rekao je da se protivi projektu vrijednom 11 milijardi dolara. Njegov državni sekretar Anthony Blinken rekao je da je “odlučan učiniti sve što može kako bismo spriječili taj završetak” Sjevernog toka 2.

Biznis.ba / FENA