BiH ispunila i posljednji uvjet za članstvo u WTO

Vlada Federacije BiH je danas na prijedlog Ministarstva energije, rudarstva i industrije, dala saglasnost za usvajanje Odluke o kvaliteti tečnih goriva u BiH, potvrdio je za „Avaz“ ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić (SBB).

Dodao je da donošenje Odluke o kvaliteti tečnih goriva bio je posljednji uvjet koji je BiH morala ispuniti kako bi mogla postati punopravna članica Svjetske trgovačke organizacije (WTO).

– Odluka nije bila usaglašena između dva entiteta, što je bila kočnica za njeno usvajanje na Vijeću ministara BiH. Bilo je prepreka između FBiH i RS u vezi s načinom donošenja odluka i u vezi kvaliteta tečnih goriva na tržištu BiH – istakao je Džindić.

Prema njegovim riječima, saglasnost Vlade FBiH je već upućena ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staši Košarcu.

– On će je uputiti Evropskoj energetskoj zajednici (EEZ), ali je Odluka urađena u skladu sa njihovim preporukama. Nakon toga će ona postati pravosnažna, čine je ukinuta i posljednja prepreka za čpristupanje BiH Svjetskoj trgovačkoj organizaciji. O benefitima punopravnog članstva u WTO ne treba ni govoriti – zaključio je Džindić.

(24sata.info)