BiH primljena u CIRED, vodeću međunarodnu organizaciju u elektrodistribuciji

Bosna i Hercegovina je primljena za pridruženog člana Međunarodne konferencije distributera električne energije (CIRED).

– Svojstvo pridruženog člana ima 18 država svijeta. Ovo je prvi i najvažniji korak za primanje BiH za stalnog člana u ovoj organizaciji, gdje je trenutno 20 država svijeta – kazao je za Fenu tajnik BH CIRED-a Ivan Ramljak.

Domaći stručnjaci iz ove oblasti svoje reference potvrdit će početkom juna iduće godine u Madridu na 25. Međunarodnoj konferenciji o distribuciji kada će prezentirati pet već prihvaćenih referata.

Ubrzanom prijemu bh. CIREDA-a kao pridruženog člana doprinijela je uspješna organizacija savjetovanja distributera strujom održanog u Mostaru u oktobru ove godine. Izvještaj o tom skupu kao i zaključke koji su nedavno usvojeni razmotrio je i prihvatio Upravni odbor Bosanskohercegovačkog komiteta međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) u okviru kojeg djeluje i ogranak bh. CIRED-a, čiji je predsjednik Drago Bago.

Dobit BiH od primanja u CIRED ogleda se u povećanju relevantnih poslovnih kompetencija, vještina i znanja u području elektrodistribucije (kako za operatore distribucijskog sistema tako i za proizvođače opreme i akademsku zajednicu), kao i pametnije izgradnje, vođenja i upravljanja elektrodistribucijskom mrežom. Među benefitima su i potencijalno smanjenje troškova distribucije električne energije, zaštita okoliša, prihvat obnovljivih izvora energije, te kvalitetnije i sigurnije napajanje električnom energijom krajnjih kupaca.

– Te dobiti ogledaju se u smislu transfera znanja od svih država članica (bilo pridruženih, bilo stalnih) na područje elektrodistribucijske djelatnosti u BiH – dodao je Ramljak.

Biznis.ba / FENA