Biju: Metalurški inžinjeri mogu biti ulaznica fakulteta u ‘ArcelorMittal Group’

Dvanaestočlana delegacija profesora Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta u Zenici, predvođena dekanom prof. dr. Ilhanom Bušatlićem, boravila je danas u studijskoj posjeti kompaniji “ArcelorMittal“ Zenica.

Cilj posjete bio je da se zenički profesori uvjere u stanje ekoloških projekata koji se realiziraju u toj kompaniji.

-Nadamo se da će i u budućnosti sa fakulteta stizati korisni prijedlozi za poboljšanje procesa u našoj kompaniji. Imam dojam da inžinjeri koji završe studij na zeničkom fakultetu, osim što trebaju nama, mogu biti ulaznica i za ‘ArcelorMittal Group’ – kazao je generalni direktor AMZ-a Biju Nair, koji je najavio kako će ova kompanija nastaviti stipendirati studente tog fakulteta.

Dekan Bušatlić naveo je kako je AMZ prošle godine dodijelio 10 stipendija po 200 KM, a ove godine je raspisan konkurs za dodatnih pet stipendija.

– Nadamo se da će taj konkurs biti okončan do početka nove akademske godine te da će našim studentima omogućiti lakše studiranje. Prošle godine je i šest studenata odradilo obaveznu, jednomjesečnu ferijalnu praksu. Svaki smo put imali pozitivne odgovore od kompanije AMZ – kazao je Bušatlić.

Fakultet i AMZ, zajedno sa Metalurškim institutom “Kemal Kapetanović“, koji posluje u sastavu UNZE-a, trenutno radi na projektu iskorištenja nus-proizvoda troske za izradu kamene vune.

Direktor Biju najavio je da će, nakon što je nedavno stigao prvi kotao za novu Toplanu na plin iz koje će se grijati i grad Zenica, uskoro stići i drugi.

-Drugi kotao je već na carini. U toku je proces dobijanja građevinske dozvole, a svi moramo učiniti maksimum napora da Toplana bude završena do oktobra 2020. godine. To nam je obaveza prema građanima Zenice – istakao je Biju.

 

Biznis.ba / FENA