Bit Alijansa: Pozicioniranje IT industrije kao strateške grane privrede

Bit Alijansa pozdravila je opredjeljenje Vlade Federacije BiH izraženo u nedavno usvojenoj Strategiji razvoja Federacije BiH za period 2021. – 2027. godina, a u kojoj veoma značajno mjesto zauzimaju mjere koje se odnose na razvoj IT industrije i proces digitalizacije.

– Naročito važna je činjenica da je Strategijom razvoja Federacije Bosne i Hercegovine, IT industrija prepoznata kao strateška grana privrede. U skladu s tim opredjeljenjem ovim strateškim okvirom predviđeno je razvijanje i usvajanje niza konkretnih mjera i aktivnosti koje bi trebale poduzeti nadležne institucije. Cilj tih mjera jeste daljnji razvoj IT industrije, što će voditi ubrzanju ukupnog razvoja države Bosne i Hercegovine – navode iz Bit Alijanse.

Bit Alijansa kao organizacija koja okuplja više od 50 najvećih kompanija iz oblasti informacionih tehnologija (IT) u Bosni i Hercegovini, koje zapošljavaju više od 3.000 visokokvalificiranih stručnjaka i sama je učestvovala u izradi Strategije i dala svoj doprinos u dijelu koji se odnosi na unapređenje industrije u kojem posluju njihove članice.

– Uvjereni smo da IT industrija, kao rijetko koja industrija, može osigurati da se privreda naše zemlje razvija brže i lakše oporavi od teških ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa – ističu iz Bit Alijanse.

Svi relevantni statistički podaci i istraživanja jasno pokazuju da je IT industrija upravo ta koja je spremna kreirati brojna nova i natprosječno plaćena radna mjesta, od čega korist može imati, ne samo IT kao industrija, nego i cjelokupno društvo.

– Drago nam je što je Strategijom razvoja Federacije BiH ovo prepoznato na adekvatan način. Pozivamo nadležne institucije da što prije otpočnu s aktivnim izvršavanjem svih mjera koje su navedene u Strategiji, a naročito pozivamo na što hitnije usvajanje jasnog zakonskog okvira o podsticaju razvoja strateških djelatnosti – poručuju iz Bit Alijanse.

Navode da će i u budućnosti biti na raspolaganju, kako svojim članicama tako i svim institucijama u BiH, te nastaviti s proaktivnim djelovanjem koje će omogućiti ubrzani razvoj IT industrije u Bosni i Hercegovini.

Biznis.ba / FENA