Bitcoin prvi put premašio vrijednost 50.000 dolara

Po prvi put bitcoin je u utorak prešao cijenu od 50.000 dolara, nastavljajući svoj ubrzani rast jer se čini da velike kompanije daju sve veći značaj kriptovalutama.

Bitcoin je dobio poticaj nakon vijesti da velike kompanije Tesla, Mastercard i BNY Mellon ulažu značajna sredstva u kriptovalute.

Kompanija Tesla je kupila bitcoin u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara i namjerava prihvatiti digitalni novac za plaćanje svojih proizvoda, dok su iz kompanije Mastercard rekli da će svoju mrežu otvoriti za neke digitalne valute. Paypal i BNY Mellon također su svojim poslovnim potezima podržali kripto.

Potez Tesle izazvao je nagađanja hoće li i druge velike kompanije slijediti njihov primjer. Izvršna direktorica Ubera Dara Khosrowshahi prošle sedmice rekla je za CNBC da je kompanija raspravljala, ali je brzo odbacila ideju kupovine bitcoina. Međutim, razmišljaju o prihvatanju kriptovalute kao sredstva plaćanja.

Ipak, skeptici bitcoin vide kao špekulativnu imovinu i zabrinuti su da je to možda jedan od najvećih tržišnih balona u historiji. Ekonomisti poput Nouriel Roubini kažu da bitcoin i druge kriptovalute nemaju suštinsku vrijednost. Nedavno istraživanje Deutsche Bank pokazuje da investitori smatraju bitcoin najekstremnijim balonom na financijskim tržištima.

 

Biznis.ba