Biznisi žena – Otvara se eko selo u blizini Žepča

Dragana Mrkonjić u Ljubatovićima, u blizini Žepča pokrenut će eko-agro seoski turizam zahvaljujući Fondu za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je pokrenuo USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji sa lokalnim zajednicama.

Mrkonjić je navela da je riječ o gazdinstvu koje je smješteno u prirodnom okruženju.

– Posjetioci, prvenstveno oni najmlađi, moći će vidjeti različite vrste životinja, probati i kupiti eko proizvode i provesti vrijeme izvan gradske gužve – istakla je Mrkonjić tokom ceremonije potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava za pružanje podrške u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa.

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji sa Općinom Žepče osigurao je 80.000 KM za pokretanje biznisa.

Načelnik Općine Žepče Mato Zovko rekao je da su za njega one devet veličanstvenih i hrabrih žena.

– Ponosan sam na njihovu hrabrost da uđu u svijet biznisa i siguran sam da će biti motivacija i drugim sugrađankama – dodao je Zovko.

Riječ je o podršci u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja te nezaposlene mlade žene.

Sredstva se dodjeljuju kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je osnovan početkom 2017. i kroz koji je do sada podržano više od 160 biznisa.

– Dodatnu vrijednost ovom modelu pružanja podrške daje činjenica da u cijelom procesu učestvuje i lokalna zajednica, al ii da ne govorimo samo o finansijskoj podršci već i mentorskoj. Značajno je da se korisnice imaju kome obratiti i dobiti podršku tokom prve godine poslovanja – naglasio je direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama Jasmin Bešić.

U Općini Žepče pokrenuto je devet biznisa u oblasti proizvodnje, turizma, ugostiteljstva, zanata, poljoprivrede i uslužnih djelatnosti.

Rezultati dosadašnjeg djelovanja Fonda vidljivi su kroz održive biznise koji i dalje rastu, značajno povećanje kućnog budžeta i otvaranje novih radnih mjesta, saopćeno je iz USAID-a.

 

(FENA)