BLSE: Međusobne obaveze kompenzovale institucije, lokalne zajednice i stranke u RS

Obaveze i potraživanja kompenzovao je 571 učesnik.

Među onima koji su “prebili” potraživanja su Ministarstvo finansija RS – Trezor, Poreska uprava, gradovi Trebinje, Bijeljina, Doboj, Laktaši, Srbac, Ugljevik, Milići, Zvornik, Modriča, Petrovo, Osmaci, Bileća, Šekovići, Lopare, Šamac, Istočno Novo Sarajevo, Sokolac, Gradiška, Čelinac, Kotor Varoš…

U multilateralnoj kompenzaciji su učestvovali i SDS, “Alumina”, “Orao” Bijeljina, “Šume RS”, Privredna komora RS, “Službeni glasnik RS”, bolnice, domovi zdravlja, vodovodi, toplane, autoprevozna, trgovačka i komunalna preduzeća, auto-kuće, osiguravajuća društva i drugi.

Tokom prvih šest mjeseci 2019. godine provedena su tri postupka multilateralne kompenzacije i cesije, putem kojeg su kompenzovani javni prihodi RS u iznosu od 16.567.508 KM.

U tri provedena postupka multilateralne kompenzacije, zatvorene su obaveze budžetskih korisnika koje su se vodile u Glavnoj knjizi trezora RS u ukupnom iznosu od 14.880.000 KM.

“Samim procesom multilateralne kompenzacije oslobođena su određena likvidna sredstva, koja sigurno mogu značajno uticati na poslovne tokove”, tvrde u entitetskoj vladi.

U RS multilateralne kompenzacije i cesije se provode u skladu sa Zakonom o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije, koji definiše subjekte koji imaju obavezu da prijavljuju neosporene novčane obaveze.

Navedenim zakonom multilateralna kompenzacija definisana je kao skup povezanih platnih transakcija između učesnika koji istovremeno izmiruju obaveze i naplaćuju potraživanja, a koji se realizuju na osnovu prijavljenih obaveza učesnika.

Biznis.ba / FENA