Boeing otvorio pogon u Kini uprkos trgovinskom ratu

Iako su trgovinski odnosi Washingtona i Pekinga napeti, američki Boeing je u Kini zvanično otvorio pogon za sklapanje svog aviona Boeing 737.

Boeing je, podsjećaju strani mediji, lani uložio 33 miliona američkih dolara u preuzimanje većinskog udela u zajedničkoj investiciji s Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC), kineskom kompanijom u državnom vlasništvu.

Glavni cilj tog poslovnog poteza je i bio završetak pogona, u kojem će se finalizirati proizvodnja Boeingovih aviona.

Riječ je o potezu koji treba posmatrati, ističu analitičari, kao dio Boeingove utakmice s evropskim Erbasom za osvajanjem ogromnog kineskog tržišta.

Naime, Boeing je lani Kinezima isporučio više od četvrtine svojih aviona, a procjene govore da će potražnja za avionima na kineskom tržištu u narednih 20 godina biti takva da će Kina trebati čak 7.700 novih letjelica, čija se vrijednost procjenjuje na 1,2 hiljade milijardi američkih dolara.

U Boeingu planiraju da će u Žušanu, gradu udaljenom 300-njak kilometara od Šangaja, godišnje proizvoditi 100 aviona, kao i da će njihov novi pogon u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta “olabaviti” trenutno snažan pritisak na Boeingov pogon u Sijetlu.

Biznis.ba