Bradvica: Nisam kriv ni za jednu napisanu riječ

Bivši direktor mostarskog Aluminija Ivo Bradvica koji je na čelu te kompanije bio od kraja 2010. do novembra 2013. izjasnio se jutros na Općinskim sudu u Mostaru da nije kriv za nesavjestan rad u službi.

– Časni sude ne osjećam se krivim i nisam kriv ni za jednu napisanu riječ – izjavio je Bradvica na ročištu za izjašnjenje o krivnji.

U optužnici koju je Kantonalno tužilaštvo u Mostaru podiglo 8. februara protiv Ive Bradvice zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nesavjestan rad u službi, a potvrdio Općinski sud 17. 2. obuhvaćen je period poslovanja iz 2011. godine.

Njemu se na teret stavlja da je odbio razmotriti dvije povoljnije ponude u vezi razgradnje Tvornice glinice Mostar zbog čega je nastala imovinska šteta, jer je zaključen ugovor s firmom koja je ponudila nižu otkupnu cijenu. Pri tome je nastala šteta veća od dva miliona maraka.

Financijska policija Federacije BiH je utvrdila da je Uprava Aluminija dan prije nego što im je isključena električna energija i obustavljena proizvodnja, bivšim direktorima isplatila 536.000 maraka po osnovu sudskih presuda.

Tada, kako je utvrđeno, najviši iznos od čak 300.000 maraka isplaćen je upravo Bradvici.

Njegova plaća je u aprilu 2013. iznosila čak 20.036 maraka, a tokom godine je samo za plaće uzeo 137.196 maraka, dok mu je na ruke, u vidu otpremnine isplaćeno 161.024 maraka, navedeno je u nalazu Federalne financijske policije.

Tužilaštvo HNK je početkom ove godine zaprimilo šest izvješća Financijske policije FBiH protiv više rukovodećih osoba, za kriminalne radnje u nekadašnjem gigantu. Kako se navodi, počinjeni kriminal je težak preko 205 miliona maraka i Kantonalno tužilaštvo nastavlja istragu u drugim predmetima povezanim sa zloupotrebama u mostarskom Aluminiju.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula 2019. nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog više od 400 miliona maraka akumuliranog duga, od čega se najveći dio odnosi na potrošenu električnu energiju, a više od 900 radnika ostalo je bez posla.

 

Biznis.ba / FENA