Brčko zainteresirano za povezivanje s investitorima iz dijaspore

Info-dan za ulagače iz bosanskohercegovačke dijaspore koji su fokusirani na lokalnu zajednicu u Brčkom organiziran je u utorak u sklopu USAID-ovog Projekta “Diaspora Invest”.

U okviru događaja predstavljene su mogućnosti potpore kompanijama koje su pokrenuli članovi bh. dijaspore i one koje imaju dokazivu poslovnu vezu s dijasporom.

Iz USAID Projekta “Diaspora Invest” ističu kako su Gospodarska komora Brčko distrikta BiH i Odjel za gospodarski razvoj Vlade Brčko Distrikta dali izuzetan doprinos današnjem događaju kroz adekvatno informiranje i okupljanje gospodarstvenika iz Distrikta.

“Postoji veliki interes za povezivanje s investitorima iz dijaspore, a javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava dodatno je pokrenuo diskusiju u lokalnim zajednicama širom zemlje”, kazali su.

Naglasili su kako su predstavnici lokalne zajednice iskazali važnost nastavka aktivnosti na ohrabrenju investicija iz bh. dijaspore te je još jedanput ukazano na potrebu nastavka rada na potpori investicijskih projekata.

Podsjećaju kako USAID-ov Projekt “Diaspora Invest” podržava kompanije koje imaju udio od najmanje 25 posto vlasništva člana bh. dijaspore ili trajno poslovno partnerstvo s članovima dijaspore.

“Poziv je otvoren do 1. travnja 2019. godine, a prilike kao što je današnji skup u Brčko distriktu BiH omogućavaju nam da svim zainteresiranim osobama približimo procedure i mogućnosti koje ovakvi oblici potpore nude investitorima”, zaključuju iz USAID-ovog Projekta “Diaspora Invest”.

 

Biznis.ba / FENA