Brnabić: Mladi treba da ostanu u regionu

Najvažnije je da mladi ostaju ovdje, a posljednjih godina bilježimo trend povratka visokoobrazovanih, pa se od 2015. do 2019. godine vratilo 90 hiljada mladih, visokoobrazovanih više nego što ih je otišlo iz Srbije, rekla je danas premijerka Srbija Ana Brnabić.

Ona je to izjavila na samitu srpske omladine i studenata Balkana nazvanom “Sinergija kao ključ uspeha”, a koji su organizovali Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda i studentska konferencija univerziteta Srbije uz podršku ministarstva spoljnih poslova Srbije i uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu tog ministarstva.

Na samitu je učestvovavlo oko 300 mladih iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, a kako je istakla predsjednica studentske konferencije Univerziteta Srbije Margareta Smljianić “ovdje smo da ojačamo veze Srba iz regiona sa Srbijom”.

Brnabić je pozvala mlade iz regiona da ne odlaze i navela da je cilj vlade Srbije da mladima u Srbiji stvori iste uslove kakve imaju i mladi u razvijenim zemljama.

Navodeći šta je do sada urađeno ona je rekla da je informatika uvedena kao obavezan predmet od petog razreda osnovne škole, predmet digitalni svijet od prvog razreda, a od sljedeće školske godine biće uveden i predmet osnove veštačke inteligencije.

“Od 2017. godine smo krenuli da umrežimo i povežemo sve škole preko interneta, a kompletnu digitalizaciju ćemo završiti do 2023. godine. To bi trebalo da urade sve zemlje u regionu”, navela je Brnabić i dodala da je dualno obrazovanje uvedeno u saradnji sa Privrednok komorom Srbije.

Ona je najavila da će od sljedeće školske godine biti uvedeno dualno obrazovanje i na fakultetima u Srbiji.

Govoreći o cirkularnim migracijama u regionu kazala je da nije problem što ljudi odlaze nego to što se ne vraćaju.

“Trudićemo se da stvorimo uslove da se vraćaju mladi koji odu. Pri tome je važno da imaju informacije koje su značajne za povratak, a tu nam je organizacija Tačka povratka mnogo pomogla”, rekla je Brnabić.

Predsjednik PKS Marko Čadež je govoreći o tome kako privreda može da pomogne mladima naveo da će se ove godine raditi na tome da priznavanje diploma između žemalja u regionu bude jednostavnije, te da je panirano da se uvede jedinstvena radna dozvola da bi se radna snaga jedenostavnije kretala u regionu.

On je takođe rekao da će se privreda boriti da se uvede međusobno priznata dokumentacju kada je riječ o carini, odnosno sertifikati i fito-sanitarna dokumenta.

Čadež je najavio da će 29. jula u Skoplju biti održana velika konferencija na kojoj će učestvovati predstavnici 250 kompanija.

Biznis.ba