CBBiH na Palama obilježila Svjetski dan štednje

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) danas je na Palama u objektima Osnovne škole Pale i Srednjoškolskog centra Pale organizovala prigodne aktivnosti povodom Svjetskog dana štednje, koji se obilježava 31. oktobra 2018.

Prilikom posjete učenicima su upriličene prigodne prezentacije, prilagođene uzrastu, na temu upravljanja novcem i važnosti štednje, kako bi kod djece od najranijih dana stvorili svijest i razvoj tih korisnih navika. Osim toga, učenici su bili u prilici da se upoznaju o radu CBBiH i njenim funkcijama.

Obilježavanje Svjetskog dana štednje bilo je prilika da se učenicima podijele prigodne publikacije – brošura za djecu pod nazivom “Novko i Novčica u svijetu novca”, te letak za srednjoškolce pod nazivom “Šta je štednja?”.

Ovaj i slični događaji organizovani povodom Svjetskog dana štednje, sastavni su dio finansijske edukacije koju CBBiH posljednjih godina provodi s ciljem jačanja finansijske inkluzije na način odgovornog upravljanja finansijama za dobrobit ekonomskog razvoja i rasta Bosne i Hercegovine.

Tako je do sada CBBiH otvorila vrata učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima iz cijele Bosne i Hercegovine i univerziteta izvan Bosne i Hercegovine (SAD, Austrija).

Također, CBBiH će organizovati obilježavanje Svjetskog dana štednje u Banjoj Luci (30. oktobra), Mostaru (31. oktobra) i u Brčkom (1. novembra).

Navedene aktivnosti su realizovane u sklopu projekta Promocije finansijske edukacije i inkluzije koje provodi CBBiH uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu – Development Facility (EFSE DF), saopćeno je iz CBBiH.

Biznis.ba / FENA