Čelnici BRICS-a na samitu razgovarali o ekonomiji nakon COVID-a i o Afganistanu

Trinaesti po redu samit država BRICS-a održan je ove godine u online formatu, a predsjedavajući je bio indijski premijer Narendra Modi, javlja Deutsche Welle.

Članovi su razgovarali o ekonomskom oporavku, naglašavajući važnost globalnog programa cijepljenja.

Trinaesti samit zemalja BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) održan je u četvrtak uvečer, na kojem su lideri pet zemalja razgovarali o finansijskom oporavku nakon COVID-a, kao i o situaciji u Afganistanu.

Samitom pet država predsjedavao je indijski premijer Narendra Modi, a prisustvovali su mu ruski predsjednik Vladimir Putin, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, kineski predsjednik Xi Jinping, južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa.

– Tražio sam od država BRICS-a da doprinesu globalnom oporavku nakon pandemije COVID-a pod motom ‘Gradite otporno, inovativno, vjerodostojno i održivo’ – napisao je Modi u svom tvitu.

Tema samita, po izboru Indije, bila je ‘Saradnja unutar BRICS-a radi kontinuiteta, konsolidacije i konsenzusa’.

U zajedničkom saopćenju naglašena je važnost globalnog programa vakcinacije kao i “naučno zasnovana i objektivna procjena sigurnosti i efikasnosti vakcina od strane regulatora u cijelom svijetu”.

Govoreći o situaciji u Afganistanu, Putin je rekao da je Rusija “zainteresovana da zaustavi tok migracija” i da želi da Afganistanci “žive mirnim i dostojanstvenim životom u svojoj domovini”.

– Rusija, baš kao i njeni partneri iz BRICS-a, dosljedno podržava uspostavljanje dugo očekivanog mira i stabilnosti u zemlji – dodao je.

U zajedničkom saopćenju nije spomenuta novoformirana talibanska vlada u Afganistanu, već je naglašena “potreba rješavanja humanitarne situacije i poštovanja ljudskih prava, uključujući prava žena, djece i manjina”.

U saopćenju se osuđuju nedavni napadi u blizini aerodroma Hamid Karzai i osuđuje se ,,terorizam u svim njegovim oblicima”.

Pet zemalja, koje učestvuju sa 24 posto u svjetskoj ekonomsoj proizvodnji i sa 16 posto u svjetskoj trgovini, potpisale su ukupno 74 različite tačke, uključujući i ono što se činilo kao kritika bilateralnih sankcija, poput onih koje su izrečene članicama BRICS-a Rusiji i Kini od zapadnih sila poput SAD -a ili EU.

– Ponovno potvrđujemo isključivu nadležnost Vijeća sigurnosti UN-a za izricanje sankcija i dodatno naglašavamo imperativ suzdržavanja od mjera prisile koje nisu zasnovane na međunarodnom pravu, posebno Povelji UN-a – navodi se u saopćenju.

Ukidanje sankcija putem UN-a može biti vrlo složen proces jer se takve odluke moraju odobriti u Vijeću sigurnosti, gdje bilo koja od pet stalnih članica – Velika Britanija, Francuska, SAD, Rusija i Kina – može jednostrano blokirati prijedloge.

BRICS se sastoji od pet velikih ekonomija u nastajanju sa značajnim regionalnim i međunarodnim uticajem. Grupa koja se prvobitno zvala BRIC inaugurirana je 2009. godine, a Južnoafrička Republika pridružena je grupi 2010.

Domaćin i zemlja predsjedatelj samita iduće godine bit će Narodna Republika Kina.

Biznis.ba / FENA