Čelnik centralne banke: SAD je možda u recesiji

SAD je možda u recesiji a tajming ponovnog pokretanja privrede zavisit će o rezultatima u kontroli širenja korona virusa, izjavio je u četvrtak čelnik centralne banke Jerome Powell.

“Mi nismo stručnjaci za pandemiju … Skloni smo slušati stručnjake. Dr. Fauci rekao je otprilike da će rokove određivati virus i to mi se čini ispravno”, rekao je Powell u jutarnjoj emisiji NBC Today.

Time se referirao na Anthonyja Faucija, čelnika Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i člana radne skupine za korona virus pri Bijeloj kući.

“Naš je prvi zadatak uspostaviti kontrolu nad širenjem virusa, tek tada možemo nastaviti privrednu aktivnost”, naglasio je guverner.

“Što prije prebrodimo ovo razdoblje i uspostavimo kontrolu nad virusom, to će prije moći krenuti oporavak… Svjesni smo da će privredna aktivnost vjerovatno značajno pasti u drugom kvartalu, no mišljenja sam da mnogi, uključujući mene, očekuju da će se aktivnosti nastaviti i ponovno ojačati u drugoj polovini godine”, kazao je Powell.

Njegove su riječi u suprotnosti s onima pojedinih savjetnika predsjednika Donalda Trumpa koji traže brže pokretanje privrede.

Sam Trump izjavio je da želi da privreda do Uskrsa radi punom parom. Uskrs je za dvije sedmice.

Guverner je poslao poruku i odabirom jutarnje emisije kada su mnogi Amerikanci pred televizorom i pozorno prate program, primjećuje Reuters.

Powell je po svemu sudeći želio pripremiti građane za loše ekonomske podatke u budućnosti i savjetovati im da ne žure s povratkom na posao.

Nastojao ih je umiriti i porukom da će centralna banka poduzeti “agresivne mjere” kako bi pomogla kompanijama i porodicama.

Njegova najava loših ekonomskih podataka potvrđena je današnjim izvješćem ministarstva rada koje je pokazalo da je u prošloj sedmici naknadu za nezaposlene zatražilo gotovo 3,3 miliona Amerikanaca.

“To su najviše razine sezonski prilagođenih inicijalnih zahtjeva u povijesti sezonski prilagođenih serija. Prijašnja najviša razina od 695 hiljada zabilježena je 1982. godine”, stoji u izvješću.

U sedmici prije toga zabilježene su 282 hiljada zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost.

Biznis.ba / Hina