Chakrabarti: Jedan od najbolje organizovanih sastanaka EBRD-a održan u Sarajevu

Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti uputio je pismo bivšem predsjedavajućem Vijeća ministara BiH i trenutnom zamjeniku predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisu Zvizdiću u kojem zahvaljuje na podršci i izvrsnoj saradnji Bosne i Hercegovine i EBRD-a u implementaciji brojnih infrastrukturnih projekata važnih za BiH, kao i za učešće u organizaciji i održavanju Godišnjeg sastanka u maju 2019., te je izrazio uvjerenje da je ta konferencija donijela veliku korist privredi i narodu BiH.

– Želim vam, također, zahvaliti na saradnji i liderstvu prilikom organizacije Godišnjeg sastanka EBRD-a koji je održan u Sarajevu prošle godine. Osoblje banke, kao i naši članovi, ocijenili su taj sastanak jednim od najboljih u historiji EBRD-a. Vi ste ne samo postavili visok standard za ostale takve sastanke, već ste u punoj snazi promovirali Bosnu i Hercegovinu i cijeli zapadni Balkan. Moja supruga i ja, i zaista mnogi drugi učesnici bili su dirnuti vašim nevjerovatnim gostoprimstvom. Još jednom, hvala vam na tome – naveo je Chakrabarti.

Dodao je i da se BiH i šira regija suočavaju s jedinstvenim izazovima koji su posljedica pandemije korinavirusa i istaknuo da je EBRD spreman i dalje pružati punu podršku u ekonomskom oporavku.

– Dopustite da vas uvjerim da će EBRD biti uz vašu zemlju, čineći sve što može kako bismo vam pomogli – napisao je Chakrabarti, potvrđeno je Feni.

Godišnji sastanak EBRD-a je održan u maju prošle godine kada je Zvizdić bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Taj sastanak Evropske banke za obnovu i razvoj je bio izvanredno značajan i važan događaj za BiH, kakav se nije desio u zadnjih nekoliko decenija.

Sastanku u Sarajevu prisustvovalo je više od 3.000 učesnika, više od 70 delegacija, guvernera EBRD-a, poslovne delegacije i privrednici iz više od 70 zemalja sa kojima EBRD ima poslovne kontakte i u kojima investira. Više od 600 prisutnih bilo je direktno iz poslovne zajednice izvan BiH.

Tokom konferencije održano je 49 različitih sastanaka, konferencija, foruma i sesija na šest različitih lokacija, a najvažnija činjenica je da su tokom održavanja prezentovani investicioni i ekonomski potencijali BiH.

( FENA)