Čolpa: Da li kreditno zaduženje vodi Federaciju u dugoročnu ovisnost o Kini

U toku razmatranja Prijeloga odluke o izdavanju garancije Federacije BiH i davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća “Elektroprivreda BiH” kod Izvozno-uvozne banke Kine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nihad Čolpa je rekao da je neprisustvo Premijera FBiH i članova Vlade na ovako bitnom pitanju onemogućilo da zastupnici postavljaju pitanja vezano za projekat i na osnovu toga donesu ispravnu odluku u korist svih građana FBiH.

 

Nedolazak Premijera FBiH i članova Vlade je svima nama pokazao jedan neozbiljan odnos prema ovom jako vaznom projektu, kaže Čolpa.

Smatra da na jučerašnjoj sjednici zastupnici nisu bili u mogućnosti donijeti ispravnu odluku po sve u FBiH

– Ostalo je mnogo otvorenih pitanje. Ona najvažnija su da ne znamo da li će doći do povećanja cijena električne energije za domaćinstva nakon što istekne grejs period, ne znamo da li zbog ovakvih zaduženja možemo doći u tešku ekonomsku situaciju u kakvoj je Crna Gora. Pored ovih bitnih pitanja imamo stalna upozoravanje Energetske  zajednice koja otvaraju novo pitanje, a to je da li će ovakav aranžman uticati na naše zapadne partnere. I šta će se dogoditi ako ne budemo mogli vraćati kredit, da li to znači da možemo postati ovisni o Kini, navodi Čolpa i dodaje da je puno pitanja, a nemamo onih koji građanima trebaju dati odgovore.

– Nadalje, svaka investicija dobro dođe, ali svaka takva odluka treba da je strateški planirana, te da vodi našoj većoj samostalnosti, a ne da idemo ka još većoj ovisnosti od drugih, kaže Čolpa i zaključuje:

– Konačno, smatram da je donošenje odluke po ovom pitanje nemoguće dok nam iz Vlade ne odgovore na naša pitanja.

Biznis.ba