CREDI – Povećanje minimalne plaće ne daje dugoročne rezultate

Povećanje minimalne plaće daje kratkoročne, ali ne i dugoročne rezultate, istaknuto je danas na seminaru o korištenju mikrosimulacijskih modela u istraživanju javnih finansija koji je u Sarajevu organizovao Centar za razvojne evaluacije i društvena istraživanja (CREDI).

Direktor CREDI-a Nermin Oruč izjavio je da su različite političke stranke i pojedinci predlagali povećanje minimalne plaće, što smatra populističkim pokušajem dobijanja glasova, ali da analize pokazuju da to nema dugoročnih efekata, pogotovo ne na smanjenje nejednakosti u društvu.

– Zbog toga je bitno o takvim temama govoriti na osnovu istraživanja, a ne na osnovu procjena – naglasio je Oruč.

Pojasnio je da su mikrosimulacijski modeli softverski alati koji se koriste za procjenu efekata izmjena politika, programa i projekata, kako bi se prije njihove implementacije dobila saznanja o očekivanim efektima takvih prijedloga.

– Seminar je namijenjen prvenstveno istraživačima, a posebno mladim doktorantima, koje zanimaju teme poput poreznih politika i politika socijalnih davanja da na osnovu rezultata mikrosimulacijskih modela mogu provoditi daljnja istraživanja – rekao je Oruč.

Skup je organizovan u okviru projekta koji finansira Balkan Monitoring Public Finances (BMPF) putem Centra za ekologiju i energiju Tuzla, uz podršku Evuropske unije.

Biznis.ba / FENA