Crna Gora: Nacionalni avio-prevoznik u gubitku 90 miliona eura

Crnogorski nacionalni avio-prevoznik Montenegro Airlines (MA) imao je akumulirani gubitak od 89,8 miliona eura na kraju prošle godine.

Minus je drastično veći od imovine kompanije, zbog čega je njen kapital negativan.

Vrijednost kompanije iznosi 51,5 miliona eura.

To je pokazao revizorski izvještaj za prošlu godinu koji je uradila revizorska kuća MV Konsalt iz Podgorice koja je dala mišljenje sa rezervom na finansijsko poslovanje MA, prenose Vijesti.

Revizija je pokazala da je prošlogodišnji gubitak MA bio 1,97 miliona eura, a potencijalne obaveze 22,5 miliona eura.

Ocijenjeno je i da gubitak i obaveze državna kompanija ne može finansirati iz redovnog poslovanja.

“Sposobnost firme da nastavi sa poslovanjem, prije svega, zavisi od mogućnosti restrukturiranja obaveza i uspostavljanja zadovoljavajućeg stepena likvidnosti”, navodi se u izvještaju i dodaje da nedostatak obrtnog kapitala može prouzrokovati smanjeni obim poslovanja i povećati rizik nesolventnosti.

“Mogućnosti poboljšanja finansijskog položaja MA su ograničene i gotovo u cijelosti zavise od podrške Vlade i njenih planova za restrukturiranje”, dodaje se u izvještaju.

Stabilizacija poslovanja avio-prevoznika se najavljuje godinama, ali se od deklarativnog nije dalje odmaklo, ocjenjuju Vijesti.

Prema posljednjoj listi najvećih poreskih dužnika koju je objavila Poreska uprava Crne Gore, nacionalni avio-prevoznik se nalazi na prvom mjestu.

Biznis.ba