Crnadak: Raditi na uklanjanju razloga odlaska mladih, a oni nisu samo ekonomski

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je na otvaranju Sarajevo Business Foruma da je obaveza vlasti na svim nivoima u BiH da rade na uklanjanju razloga zbog kojih mladi sve više napuštaju zemlju, a to nisu prventveno ekonomski razlozi.

– Po svim pokazateljima glavni razlozi su opšta nesigurnost i neizvjesnost, te veliki rast percepcije korupcije – rekao je Crnadak.

Naveo je da je zbog toga važno raditi na vraćanju povjerenja u institucije i vraćanju povjerenja mladima da će njihov rad biti vrednovan na odgovarajući način.

– Istovremeno, ovo treba da bude poruka našim partnerima u Evropskoj uniji da nam u tome pomognu i da napori na jačanju vladavine prava trebaju biti na prvom mjestu – kazao je Crnadak.

Dodao je da je u BiH potrebno raditi i na razvoju preduzetništva, jer ogroman procenat mladih koji se još školuju želi da dobije posao u javnoj administraciji.

Crnadak je kazao da njegova generacija koja je rođena 1970.-ih nije tako razmišljala, već da je to trend koji se pojavio u posljednje vrijeme i očigledno je rezultat opštih kretanja u društvu.

Biznis.ba / FENA