Crnogorci zaštitili pršut

“Crnogorski pršut” novi je zaštićeni proizvod u Crnoj Gori, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Proceduru zaštite naziva ovog proizvoda geografskom oznakom pokrenuli su proizvođači pršute sa Cetinja okupljeni u Udruženju “Crnogorski pršut”.

“Uticaj geografskog okruženja, klime, ali i umijeća u primjeni posebne, vijekovima primjenjivane recepture u proizvodnji, zaslužni su što je crnogorski pršut cijenjen među potrošačima, posebno turistima”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da, osim modernizacije proizvodnih pogona, primjena tradicionalnog postupka proizvodnje, bez bilo kakvih dodataka sem morske soli, uz proces dimljenja sagorijevanjem isključivo bukovog drveta, rezultira proizvodom prepoznatljivog mirisa, teksture i bogatstva ukusa.

Proces proizvodnje “Crnogorskog pršuta” traje najmanje godinu dana.

Prema proizvođačkoj specifikaciji, dokumentu koji je osnova za zaštitu proizvoda, “Crnogorski pršut” je trajni suhomesnati proizvod dobijen od svinjskog buta, suvo soljen i hladno dimljen, pa podvrgnut procesima sušenja i zrenja.

Dodaje se da se naselja iz regije proizvodnje “Crnogorskog pršuta” nalaze u okviru administrativnih granica opština Cetinje, Nikšić, Danilovgrad, Podgorica i Bar, a nadmorska visina u regiji varira od 500 do 1.500 metara.

Tokom protekle dvije godine zaštićena su četiri proizvoda – “Njeguški pršut”, “Pljevaljski sir”, “Crnogorski goveđi pršut” i “Crnogorska stelja”.

U proceduri su zahtjevi udruženja proizvođača za zaštitu durmitorskog skorupa i kolašinskog lisnatog sira, a očekuje se otpočinjanje procedure zaštite meda i maslinovog ulja.

 

Biznis.ba / NN