Crnogorska kompanija povukla lutke jer su štetne po zdravlje djece

Kompanija “Kovači” iz Tuzi (Crna Gora) povukla je iz svojih radnji igračke “Frozen”, “Girl Frozen” i “Lutka Maša”, jer su rizične po zdravlje zbog povećanog sadržaja supstance koja može štetiti zdravlju djece i uzrokovati oštećenja reproduktivnog sustava.

Oni su pozvali građane koji su kupili sporne lutke da ih odmah vrate u objekat u koji su ih kupili, gdje će im biti vraćen novac, prenosi RTCG.

-Zahvaljujemo na saradnji i izvinjavamo se zbog bilo koje neprijatnosti koje smo prouzrokovali – poručili su iz te kompanije.

Da su igračke opasne potvrdila je Zdravstveno-sanitarna inspekcija koja je i dalje u kontroli, priopćeno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Ovo nije prvi put da su na crnogorskom tržištu pronađene opasne igračke.

Sredinom studenoga po nalogu zdravstveno-sanitarne inspekcije, s tržišta u Crnoj Gori povučene su igračke “Medžik grl lutke”, “Pokemon” i “Snežana sa patuljcima”, jer je ustanovljeno da sadrže povećan nivo ftalata koji štetno utiče na zdravlje djece.

Inspektori su tada kontrolirali 15 uvoznika, a sporne igračke pronađene su kod njih sedam. Uvoznici su igračke povukli, a oni koji su ih već kupili mogu ih vratiti u zamjenu za novac.

Biznis.ba / FENA