Da li su “gigafabrike” budućnost industrije?

Kompanija Tesla je u pregovorima sa vlastima Njemačke i Holandije jer planiraju da u jednoj od te dvije zemlje izgrade svoju prvu gigafabriku na evropskom tlu. Ono što se zna jeste da Tesla pregovara sa vlastima dva grada, mada nije precizirano koja.

Proizvođač električnih automobila je navodno imao preleminarne pregovore sa gradovima u dvije njemačke savezne pokrajine, gdje bi bila izgrađena gigafabrika koja bi pod svoje okrilje objednila proizvodnju električnih automobila i baterija za te automobile.

Ipak, mediji navode da su pregovori još uvijek u ranim fazama, tako da dogovor još uvijek nije na vidiku.

Nedavno je Ilon Mask, vlasnik Tesle izjavio da on favorizuje Njemačku kao lokaciju svoje prve gigafabtike u Evropi.

“Ne znam, možda najviše ima smisla izgraditi na njemačko – francuskoj granici, u blizini zemalja Beneluksa”, rekao je Mask dodavši:

“U Evropi ćemo imati najmanje jednu, a možda i dvije ili tri ‘gigafabrike’ za proizvodnju baterija i vozila”.

Inače, Tesla već ima svoju jednu proizvodnu jedinicu u njemačkom Pruemu, koji se nalazi oko 30 kilometara od Belgije i oko 100 kilometara od francuske granice.

Naime, tu je smješteno odjeljenje za inženjering “Tesla Grohham”, čija su specijalnost automatizovani sistemi proizvodnje, a u proteklih nekoliko mjeseci, ovo odjeljenje je imalo veliku ulogu u povećanju kapaciteta proizvodnje automobila Model 3.

Takođe, početkom prošlog mjeseca kompanija Tesla je objavila da planira izgradnju svoje prve fabrike u Kini.

Iako je Mask izjavio da će kompanija pozitivno poslovati ove godine, analitičari predviđaju da će Tesla kapital iskoristiti za finansiranje svojih brojnih projekata, uključujući i pokretanje proizvodnje električnog mini kamiona.

S druge strane, dionice kompanije Tesla prije dva dana su pale za dva odsto, i njihova cijena je iznosila 291,43 dolara.

Prva gigafabrika je u izgradnji u Sparksu, u Nevadi. O kakvom megaprojektu se radi svjedoči i podatak da će gigafabrika u Nevadi po završetku biti tri puta veća od njujorškog Central Parka. Gigafabrika u Nevadi ne samo da će biti jedna od najvećih zgrada na svijetu, nego i posve ekološka zgrada jer će maksimalno koristiti obnovljive izvore energije, piše “Wall Street Journa”, a prenosi “Swot.ba“.

Kada tvornica bude dovršena, a to bi trebalo biti 2020. godine, proizvodiće godišnje više baterija nego što se sada proizvede u cijelom svijetu.

O grandioznosti objekta svjedoči i to da je Mask je potrošio 4.5 miliona dolara samo za prvu fazu izgradnje krova zgrade. Tesla je potrošila milione dolara na izgradnju pravog malog grada oko svoje gigafabrike. Stotine hiljada dolara potrošeno je na vatrogasnu stanicu i objekte za čuvare. Samo su temelji fabrike koštali 16 miliona dolara, dok je za izgradnju jednog međusprata izdvojeno više od 13 miliona dolara.

Samo elektirčna infrastruktura košta oko 300.000 dolara.

Gigafabriku u pustinji Nevade, Tesla Motors gradi u saradnji sa Panasonikom, na osnovu sporazuma vrijednog 1,6 milijardi dolara. Inače, japanska kompanija trenutno instalira mašine i robote koji će se koristiti u proizvodnji baterija u ovom pogonu.

Biznis.ba / NN