Dedić: Bolja infrastruktura je preduslov razvoja poljoprivrede

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić prisutstvovao je danas u Bužimu i Bosanskoj Krupi početku radova na sanaciji puteva u dvije mjesne zajednice Bućevci i Ostrožnica.

 

Vrijednost radova iznosi više od 134 hiljade, odnosno 194 hiljade KM, od čega se 70 posto finansira iz sredstava IFAD 6, a preostalih 30 posto iz sredstava mjesnih zajednica.

U Projekt IFAD 6 – Projekat razvoja ruralnog poslovanja – uključeno je 27 općina, od toga tri u Unsko-sasnskom kantonu. Projektom je predviđeno finansiranje, između ostalog, izgradnje hladnjača i drugih skladišnih kapaciteta, te infrastrukture za lakši pristup tržištu i jačanje konkurentnosti.

Dedić je naglasio da je bolja infrastruktura preduslov razvoja poljoprivrede.

– Prije svega, sela moraju biti povezana sa tržištem, a svakom proizvođaču trebamo osigurati što lakši pristup skladištu, otkupljivaču ili pak, direktno klijentu kojem želi prodati svoj proizvod. Zatim, trebamo povećavati broj skladišta i hladnjača, da naše proizvode ne moramo prodavati odmah po cijeni koju nudi tržište, već da možemo sačekati da cijena bude viša, eventualno da je možemo preraditi. Često se u javnosti izdvajanja za poljoprivredu pokušavaju svesti na pitanje poticaja, no kroz poticaje mi možemo samo održavati status quo. Pravi razvoj pružaju projekti ruralnog razvoja poput onih započetih danas u Bužimu i Bosanskoj Krupi – kazao je Dedić.

Projekti vezani za poljoprivredu i ruralni razvoj su se ove godine po prvi put našli u Programu javnih investicija Federacije BiH. Ovo je, prema Dediću, ogromna prilika za sve općine sa područja Unsko-sanskog kantona. Sve one mogu aplicirati na određena bespovratna sredstva koje će značajno doprinjeti razvoju poljoprivredne proizvodnje u Krajini.

Dedić je istakao da svi projekti ruralnog razvoja presudno zavise od spremnosti lokalnih zajednica odnosno općinskih i gradskih vlasti na saradnju.

– IFAD-ovi projekti su najuspješniji tamo gdje su općinske vlasti iskazale veliki interes, izdvojile sredstva sufinansiranja te aktivno uključile svoje kadrove u provedbu projekta. Saradnja općina ja dakle neophodna da iskoristimo sve prilike koje je našim poljoprivrednicima ponudila Vlada Federacije BiH – zaključio je ministar.

Biznis.ba / FENA