Dedić i Nedera: Nastavak saradnje na projektima u oblasti poljoprivrede

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je sa predstavnicima UNDP-a u BiH, razgovarao o mogućnostima unapređenja i proširenja postojeće saradnje te aktivnostima iz oblasti vodnih usluga.

Na sastanku je rezidentna predstavnica UNDP-a Steliana Nedera istakla kako UNDP kroz različite projekte pomaže privrednicima i poljoprivrednicima u BiH, osvrnuvši se posebno na projekte EU4BUSINESS i EU4AGRI.

Cilj projekta EU4AGRI je modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poticanje ruralne ekonomije u BiH.

Projekt je vrijedan 20,25 miliona eura i finansira ga Evropska unija sa 20 miliona eura, a sufinansiraju sa 250.000 eura i provode UNDP i Češka razvojna agencija.

Projekt EU4AGRI obuhvata komponente bespovratne podrške investicijama i tehničke pomoći.

– Naša namjera je da nastavimo realizirati projekte iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije te nastavimo dosadašnju dobru saradnju s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva – istakla je Nedera.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o projektima unapređenja vodnih usluga na području Federacije BiH, a na tom putu, kako je naglasila Nedera, UNDP je spreman pružiti podršku.

Ministar Dedić je podsjetio da je UNDP realizirao brojne projekte i time značajno doprinio poboljšanju socio-ekonomskih prilika u BiH.

– Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je partner na projektu EU4AGRI. Mi ćemo u narednom periodu ponuditi aktivnije učešće u radu projektnih grupa i na taj način još kvalitetnije pomoći realizaciju ovog projekta. Naša saradnja sa UNDP-om u narednom period proširit će se i u sektoru voda – kazao je ministar Dedić.

Poljoprivrednici s područja FBiH javne pozive u okviru projekta EU4AGRI mogu pratiti na web stranici UNDP-a u BiH (VIDEO), saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Biznis.ba / FENA