Delegacija Privredne komore Istanbula na Sarajevo Halal Fairu

Delegacija Privredne komore Istanbula (İstanbul Ticaret Odası – ITO) potvrdila je učešće na međunarodnom sajmu halal industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) 2018 koji organiziraju Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i Islamskom razvojnom bankom (IsDB) od 27. do 29. septembra 2018. godine u Sarajevu.

Delegaciju ITO-a će predvoditi predsjednik Şekib Avdagiç. U delegaciji će doći rukovodeći ljudi nekih od najvećih turskih korporacija iz oblasti prehrambene, hemijske i finansijske industrije, te turizma, saopćeno je iz BBI banke.

– Privredna komora Istanbula, koja je u Sarajevu do sada organizirala šest sajmova turskih proizvoda, sa zadovoljstvom potvrđuje učešće svojih članica na Sarajevo halal sajmu. U okviru turskog nacionalnog štanda na SHF-u predstavit će se 15 članica Privredne komore Istanbula te pozivamo i sve druge učesnike ovog značajnog skupa halal proizvođača i pružatelja usluga da nas posjete, da razmijenimo iskustva, a moguće i uspostavimo saradnju – saopćeno je iz Privredne komore Istanbula.

Za tri dana SHF-a bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije, Indonezije i mnogih drugih tržišta.

Organizatori SHF-a posebno ističu da je tržište halal proizvoda i usluga jedno od najbrže rastućih na svijetu, što može ilustrirati podatak da potrošnja samo na halal hranu i piće raste gotovo dvostruko više od globalnog rasta prema podacima State of the Global Islamic Economy Report 2017-2018. Prema istom izvještaju, trendovi rasta zabilježeni su i u oblasti halal turizma, farmaceutskih proizvoda, kozmetičkih proizvoda, islamskih finansija.

Ističu da je prisutan nedostatak ponude u odnosu na potražnju, što je prilika kompanijama iz BiH i regiona da se predstave veleprodajnim i maloprodajnim lancima na SHF-u.

 

Biznis.ba / FENA