Delegacija Vlade TK posjetila kompaniju “Ramex”

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona s premijerom Jakubom Suljkanovićem na čelu zajedno s načelnikom Općine Kladanj Jusufom Čavkunovićem posjetila je firmu Ramex u Kladnju.

Ramex je lider drvne industrije na ovom prostoru, koji u srcu kladanjske šume proizvodi za svjetski poznati koncern „Ikea“. Tokom posjete razgovaralo se o dugogodišnjem problemu sa kojima se firme ovog profila susreću, a to je prije svega nedostatak sirovina za veoma zahtjevno evropsko i svjetsko tržište. Delegacija Vlade se imala priliku upoznati o proizvodnim mogućnostima ali potrebama za sirovinom, saopćeno je iz Vlade TK.

S tim u vezi premijer Suljkanović je poručio kako Vlada radi na stvaranju bolje poslovne saradnje između JP „Šume TK“ i Ramexa kako bi se u konačnici povećala uposlenost i privukli investitori.

Okosnica razvoja Općine Kladanj upravo su drvna industrija i šumarstvo. Stoga je važno, poručuju iz Vlade TK, i jednima i drugima stvoriti uvjete za bolje poslovanje.

Kladanjski Ramex trenutno zapošljava više o 350 radnika. S obzirom na količinu ugovorenog posla i dalje se suočavaju se sa nedostatkom drvnih sortimenata. Da bi se firma razvijala, mora imati sirovinu.

– To se vidi kroz ove naše proizvode i da ovi ljudi koji ovdje rade zaslužuju posao i da im samo treba obezbijediti sirovinu. Jedini problem je u kontinuitetu snabdijevanja sirovinom i tu se mora akcenat dati. Ohrabruje da se i Vlada i premijer i načelnik trude da u tom smislu osiguraju što bolji ambijent. Mi imamo mogućnosti i potencijala da se dodatno razvijamo i otvorimo nova radna mjesta – rekao je vlasnik firme RAMEX d.o.o. Kladanj Ramiz Hajdarević.

 

Biznis.ba / FENA